Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Udo Ajhlinger, generalni direktor, Siemens: Postavljamo Srbiju na tehnološku mapu budućnosti

Siemens se nezadrživo kreće napred u oblikovanju digitalnih transformacija – sa neprikosnovenim inovacijama, otvorenom saradnjom i genijalnim umovima.

Koja su Siemensova rešenja za kreiranje održivog energetskog sistema, kako u svetu tako i u Srbiji i da li Siemens ima rešenje za jedan od najvećih izazova – održivi razvoj u gradovima, razgovaramo sa Udom Ajhlingerom, generalnim direktorom Siemensa.

“Nema razlike u opredeljenju i posvećenosti Simensa na globalnom i lokalnom nivou. Kompanija ima svoje divizije u više od 200 zemalja sveta koje su podrška ljudskih i tehnoloških resursa kako bi se omogućio maksimalni održivi razvoj. Navešću vam primer: Simens je razvio inteligentne softvere koji se oslanjaju na veštačku neuronsku mrežu, a koja tačno predviđa nadolazeći stepen zagađenosti u velikim gradovima nekoliko dana unapred. Kompanija je broj jedan u svetu u proizvodnji of šor turbina koje se koriste u proizvodnji čiste energije odnosno energije vetra, a u blizini Beča niče “pametni grad” Aspern kao istraživački projekat kompanije i još nekoliko firmi odnosno grada Beča. Svojim prestižnim portfoliom Simens pomaže gradovima da napreduju u održivosti infrastrukture. Nudimo rešenja za kontrolu zagađenja vode i sistem prečišćavanja otpadnih voda bez gubitka resursa budući da se prečišćena voda može ponovo koristiti. Raduje nas mogućnost podela našega znanja i iskustva stečenog sa gradovima na globalnom nivou koje svesrdno delimo sa gradovima u Srbiji. Prošle godine sa gradom Beogradom je potpisan sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji da bismo krajem godine potpisali ugovor o pružanju usluga korišćenja Simensovog „Alata za uspešno funkcionisanje grada” (City Performance Tool). Naša kompanija širi saradnju i sa drugim gradovima u Srbiji, a primer za to su i sporazumi o tehnološkoj i poslovnoj saradnji sa Novim Sadom i Nišom u nadi da ćemo doprineti da gradovi postanu još kvalitetnija mesta za život.

U 2016. godini Siemens je proglašen za najodrživiju kompaniju godine, kao lider u industrijskoj grupi industrijskih konglomerata koju čini 40 kompanija. Naša kompanija je takođe postigla najviši mogući rezultat u projektu o štetnoj emisiji ugljen-dioksida Carbon Disclosure, koja predstavlja najveće svetsko istraživanje takvoga tipa o zaštiti od klimatskih promena. Opšte je poznato da je Siemens vodeći proizvođač u Evropi, kao i glavna kompanija koja se bavi implementacijom elektronskih i električnih uređaja uz posredstvo interneta, kao i liniju proizvoda koja se plasira na tržištu širom sveta. Linija Siemensovih proizvoda obuhvata investiranje u organizaciju, odnosno javnu mrežu proizvodnje, implemetaciju medicinske opreme, proizvodnju za energetska postrojenja, kao i kompjuterske hardvere, softvere i čip procesore. Za firmu koja postoji  više od 170 godina i gotovo na dnevnom nivou kreira inovativne sadržaje, rešenja, ideje i proizvode, teško je izdvojiti jedan ili dva proizvoda kao najveća. Na primer, generatori koje Siemens proizvodi u svojoj fabrici u Subotici su dokaz kako se energija vetra koristi za održivu budućnost. U korak sa ciljem da se koristi energija vetra kao obnovljivi izvor, Siemens pomera granice do sada mogućeg. Siemens je uveo više od dvanaest inovacija u generatorima u svojoj proizvodnji u 2016. godini, unapređujući već postojeće modele. Fabrika u Subotici postavlja Srbiju na tehnološku mapu budućnosti. Siemens Srbija je jedan od deset najvećih izvoznika u Srbiji, i za nas birati osvedočeno dobru tehnologiju znači birati dugoročne i sigurne investicije vodeći industriju u smanjenje troškova za sve nas.

Kako vidite kretanje i napredak najvećih potencijalnih tehnoloških dostignuća?

Svet danas postaje sve više povezan. Milijarde inteligentnih uređaja i mašina proizvodi ogroman broj podataka što stvara most između stvarnog i virtuelnog sveta. Pretvaranje ovog velikog broja podataka u vrednost je ključni faktor uspeha. Zato mi u Siemensu prepoznajemo značaj digitalizacije i baš u tome vidimo najveći potencijal. Bilo da se radi o energetskim postrojenjima, saobraćajnim mrežama, ili o komercijalnim/industrijskim ustanovama, digitalizacija čini proizvodnju, energetske sisteme i infrastrukturu efikasnijim, pouzdanijim i sigurnijim za budućnost. Siemens se nezadrživo kreće napred u oblikovanju digitalnih transformacija – sa neprikosnovenim inovacijama, otvorenom saradnjom i genijalnim umovima.

Izvor: BIZLife magazin

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE