Ugostitelji očajni: Srbija JEDINA nije pomogla ovom sektoru

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ugostitelji očajni: Srbija JEDINA nije pomogla ovom sektoru

  Ugostitelji u Srbiji nezadovoljni su merama koje je Vlada Srbije juče usvojila kako bi im dodatno pomogla. Naime, osim povoljnih kredita koji su im ponuđeni ništa nije konkretno urađeno za ovu granu privrede, koja je i najugroženija pandemijom, pišu Večernje novosti.

  Predloženim merama nisu zadovoljni ni vlasnici preduzeća koji se bave putničkim saobraćajem, ali ni turističke agencije, a mnogi će ponuđene kredite uzeti da vrate dugovanja državi

  Predstavnici privrede i Vlade Srbije uspeli su da dogovore povoljne kredite Fonda za razvoj za likvidnost i obrtna sredstva, sa kamatom od jedan odsto na godišnjem nivou.

  Ministar finansija Siniša Mali juče je podsetio da privredni subjekti iz pomenutih sektora već koriste ekonomske mere koje je Vlada donela, a koje se odnose na odlaganje poreza i doprinosa na zarade i na isplatu tri minimalne zarade.

  „Razumevajući prirodu poslovanja u tim sektorima, i u razgovoru sa njima, došli smo do zaključka da je najvažnije da se produži rok otplate kredita i da imaju duži grejs period, kako bi dobili više vremena da stabilizuju svoje poslovanje”, rekao je Mali.

  Mere dobre, ali nedovoljne

  Predsednik Udruženja hotelijera i restoratera Srbije Georgi Genov kaže da su mere pomoći dobre, ali nedovoljne. Neko će, smatra on, uzeti kredit kako bi uspeo da plati državi sve obaveze koje ima.

  „Uzeće da bi vratili državi ono što joj duguju”, kaže Genov i dodaje da su sve zemlje u EU pomogle su ovom sektoru privrede konkretno, osim Srbije.

  On je podsetio da je postojala mogućnost da se konkuriše za dobijanje minimalca, i naglasio da su to „mnogi“ učinili.

  „Mogli smo da konkurišemo za dobijanje minimalca, i to su mnogi i učinili. Nisu ni lokalne samouprave pomogle. Ovde je reč o spasavanju zaposlenih, jer hotel može da se zatvori na godinu dana i neće da propadne. Treba obezbediti novac za plate i doprinose ljudi koji rade”, smatra.

  Vlasnik „Alko grupe“ Miroljub Aleksić takođe smatra da donete mere nisu dovoljne za oporavak i da će otvaranje hotela i svi troškovi biti finansirani „iz proizvodnje ostalih firmi, jer krediti nisu pomoć i moraju da se vrate“.

  „Prihoda nema, jer nema ni gostiju u celoj Srbiji. Vlada je obećala pomoć, ali je na kraju ispalo da su to samo krediti za likvidnost. Mnogi veliki hoteli već su stavili hipoteku prilikom uzimanja kredita za svoju izgradnju, pa to neće moći sad da urade”, kaže Aleksić.

  Nezadovoljne i turističke agencije

  Prema rečima Aleksandra Seničića, direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije, oni su očekivali finansijsku pomoć u vidu isplate minimalnih zarada zaposlenima šest meseci, s obzirom na to da taj sektor nije imao nikakve prihode u prethodna četiri meseca.

  „Kredit je ipak kredit, to nije prava pomoć, bez obzira na to što je ovde učinjeno dosta na tome da se omogući duplo duži grejs period, kao i rok otplate”, zaključio je Seničić.

  Izvor: Večernje novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE