Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Ukida se monopol države u pogrebnim uslugama

Novi Zakon o komunalnim delatnostima donosi novine koje se odnose na pogrebne usluge, a glavna novina je to što će biti ukinut monopol javnih preduzeća.

Tako tvrde u Ministarstvu građevinarstva, u čijem resoru su komunalne delatnosti. Pogrebnim uslugama će potpuno ravnopravno moći da se bave i privatna i javna pogrebna preduzeća koja budu ispunila uslove.

Kada izmene Zakona ugledaju svetlost dana, zaradu će ravnopravno morati da dele javna i privatna pogrebna preduzeća. Ovim drugima je, prema rečima Siniše Mandića iz Udruženja privatnih pogrebnika Srbije, laknulo.

“Realno mi smo radili mimo Zakona. Jer, Zakon iz 2011. je izričito zabranjivao da mi prevozimo i čuvamo pokojnika što su dve osnovne delatnosti u našem poslu”, podseća Mandić.

Dakle, aktuelni Zakon se baš i ne primenjuje, jer privatni pogrebnici rade što ne bi smeli. Najavljene novine će ih iz zato s javnim, po pravu, staviti rame uz rame. Tako ni upravljanje grobljima više neće biti isključivo u rukama javnih komunalnih preduzeća.

Ubuduće, opštine će moći da privatnicima povere održavanje grobalja, ali i sam pokop i eventualnu eshumaciju. Ukratko, na povlašćeni položaj tzv. državnih komunalnih preduzeća stavlja se tačka.

Novi Zakon čeka novu vladu, pa ide u Skupštinu. Potom će svi pogrebnici morati da prođu kroz lupu nadležnog Ministarstva, a u igri će ostati samo oni, bilo javni, bilo privatni grobari koji ispune visoke standarde čuvanja i prevoza pokojnika, kaže državna sekretarka u Ministarstvu građevinarstva Aleksandra Damnjanović.

“Ali, ne samo to, ovde se uvode praktično elementi tržišne ekonomije, ukida se monopol javnog sektora u ovom delu i u krajnjoj liniji, pored neke sigurnosti korisnika trebalo bi da dovede i do smanjenja cene tih komunalnih usluga”, očekuje Damnjanović.

Izmene na tržište uvode i groblja za ljubimce, a u vladi kao sledeći korak najavljuju i poseban Zakon o sahranjivanju. Na udaru tog akta biće 50 odsto nelegalninih grobalja koliko se spekuliše da ih u Srbiji ima.

Izvor: N1

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE