Ukidanje rominga u regionu 2021. godine - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ukidanje rominga u regionu 2021. godine

  Za nešto manje od mesec dana biće potpisan regionalni Sporazum o romingu zemalja Zapadnog Balkana. Najavljuje se da će od 1. jula cene poziva biti niže za 25 odsto. Očekuje se da do 1. jula 2021. cena rominga u regionu bude ista kao cena u domaćem saobraćaju, kaže državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

  Iako je planirano da sporazum zemalja Zapadnog Balkana bude potpisan u okviru Drugog digitalnog samita 4. i 5. aprila u Beogradu, datum potpisivanja ipak nije poznat.

  Međutim, ističe da je od datuma važnije to šta će ovaj sporazum doneti. Objašnjava da bi se najveće smanjenje odnosilo upravo na nove članice sporazuma.

  “Trenutno je u Albaniji telefonski poziv 150 dinara, što je značajno umanjenje”, navodi državna sekretarka kao primer.

  Plan je da roming potpuno “nestane”.

  “Planirano je da sa 1. julom 2021. godine više i ne bude rominga, odnosno da cene budu kao kod kuće. To nije tako daleko”, navodi Matić.

  Ističe da je ovaj sporazum prvi korak ka smanjenju cena rominga i u zemljama Evropske unije, odnosno ka njegovom ukidanju.

  “Ovo vidimo kao korak ka tome, posebno imajući u vidu u kojoj meri se EU zalaže za potpis ovog sporazuma”, kaže Matić.

  Ističe da je ova inicijativa deo Berlinskog procesa, čija je suština regionalna saradnja i približavanje regiona Evropskoj uniji.

  Pored smanjenja cene rominga, u okviru ovog procesa sprovode se i druge inicijative, među kojima i inicijativa o informacionoj bezbednosti.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE