Ulažite SIGURNO prema SAVETIMA Vorena Bafeta

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ulažite SIGURNO prema SAVETIMA Vorena Bafeta

  COVID-19 je izazvao poremećaje i neizvesnosti širom sveta, i to ne samo u pogledu javnog zdravlja. Ukoliko ste u poslednje vreme otvarali naslove o ekonomiji, mogli ste da dobijete informacije o ogromnim novčanim gubicima, u raznim industrijskim granama. Tržište se polako vraća u normalu, ali ako trenutno zazirete od investiranja, niste jedini. Srećom, Voren Bafet ima nekoliko saveta kako da iz ovih nemirnih vremena izvučete najbolje i donesete pametne odluke u vezi sa svojim novcem. Evo šta je najvažnije:

  Ne stresirajte se oko svakodnevnih vesti

  “Iako je globalna pandemija ozbiljna stvar, važno je ne dozvoliti da svakodnevne vesti utiču na vaše investicione prakse”, kaže Bafet. To je zato što je tržište nepredvidivo i ne reaguje uvek na trenutne događaje na očigledne ili lako uočljive načine.

  Svakako ne možete predvideti tržište čitajući dnevne novine.

  Razmišljajte dugoročno

  Kada ulažete u akcije, ne razmišljajte o tome samo kao o kupovini akcija, već i kao ulaganju u posao za koji očekujete da će rasti u narednoj deceniji. Dugoročno razmišljanje može vam pomoći da manje brinete o svakodnevnim fluktuacijama, a to je mnogo bolji put ka izgradnji bogatstva.

  Mnogo je bolje da kažete “danas sam uložio u biznis” nego “danas sam kupio akcije”, jer to daje potpuno drugačiju perspektivu.

  Usredsredite se na vrednost

  Sa ovako velikim oscilacijama koje se upravo dešavaju, može biti vrlo primamljivo da pokušate da iskoristite situaciju na tržištu i brzo zaradite. Ali dugoročno (pa čak i kratkoročno) ta strategija će vam se obiti o glavu. To je zato što i najiskusniji analitičari teško daju tačne prognoze.

  Umesto toga, Bafet poziva ljude da se manje fokusiraju na cenu deonica, a više na ukupnu vrednosti same kompanije. Pogled u bilans stanja kompanije, s obzirom na njen prošli rast i procenjivanje njenog budućeg potencijala rasta, pomoći će vam da dobijete tačniju sliku da li je akcija vredna kupovine ili ne.

  Mislim da niko ne zna kako će se tržište razvijati, ali mislim da svako zna da proceni da li pravi pametan potez kupovinom akcija po određenoj ceni.

  Izaberite akcije umesto obveznica

  Možda bi pojedinci mogli da pomisle da su, zbog velikih promena na tržištu, bolje konzervativne investicione opcije, poput obveznica, umesto akcija. Prema rečima Bafeta, to nije nužno, zbog toga što akcije imaju mnogo veći potencijal rasta zarade, što znači da ćete verovatno dobiti veći profit.

  Akcije su mnogo bolje od 30-godišnjih obveznica. To je valjda svima jasno.

  Nemojte koristiti pozajmljeni novac za ulaganje

  Iako Bafet ima puno poverenje u ulaganje, kao strategiju za izgradnju bogatstva, kupovina akcija sa pozajmljenim novcem je rizična – naročito uz svu promenljivost uzrokovanu COVID-19.

  “Kada se dogodi nešto poput trenutne pandemije, vrlo je teško predvideti sve rizike. Zato nikada nemojte pozajmljeni novac koristiti za investicije. To je barem moje mišljenje.”

  Preskočite kripto valute

  Prema rečima Bafeta, mnogo je bolje ulagati u akcije, jer na taj način svoj novac ulažete u prave kompanije koje proizvode robu i usluge, ostvarujete profit.

  “Kriptovalute u osnovi nemaju vrednost i ne proizvode ništa. Samo se nadate se da će neko u budućnosti doći i dati vam više novca za to.”

  Izvor: BIZLife

  Foto: YT/Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE