Ulica atentatoru na Pavelića, spomenici Selimoviću,Crnjanskom i Zmaju

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ulica atentatoru na Pavelića, spomenici Selimoviću,Crnjanskom i Zmaju

  Predlozi odluka da atentator na poglavnika NDH Anta Pavelića, Blagoje Jovović, dobije ulicu u Beogradu, a književnici Meša Selimović, Miloš Crnjanski i Jovan Jovanović Zmaj dobiju spomenike u glavnom gradu usvojeni su na sednici Skupštine Beograda.

  Zagorska ulica u Zemunu poneće ime Blagoja Jovovića, koji je 10. aprila 1957. godine u Argentini izvršio atentat na Pavelića, a Crnjanski dobija spomenik na Tašmajdanu, kod bisti postavljenih drugim književnicima.

  Spomenik Jovana Jovanovića Zmaja biće postavljen u istoimenoj, Zmaj Jovinoj ulici u centru grada kod Obilićevog venca, a spomenik Selimovića na raskršću ulice Kralja Petra i Gospodar Jovanove.

  Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji je inicijator promena naziva ulica i postavljanja spomenika, kazao je da je ubistvo Pavelića herojski čin i dodao da mu je drago da će trenutni saziv Skupštine pokazati šta misli o tome.

  “Digla se klika, manjina u zemlji, a to se vidi kod istoričara, novinara i medija koji vode hajku protiv imenovanja, to su ljudi koji ne žele da poštuju svoju tradiciju”, rekao je Vesić.

  Vesić se osvrnuo i na kritiku istoričarke Dubravke Stojanović o dodeljivanju naziva ulice Jovoviću i upitao “koliko je to bolesno” da se govori da li je on heroj ili ubica.

  Oni hoće da Srbi jedini nemaju pravo da slave svoju istoriju, da jedini nemaju pravo da slave sve svoje heroje. Sutra će nam tražiti da ukinemo Obilićev venac jer je Miloš Obilić ubio legitimno izabranog sultana”, kazao je Vesić.

  Vesić je pročitao i pismo porodice Jovović u kojem stoji da je Blagoje Jovović tajnu o ubistvu krio više decenija, sve dok ga mitropolit Amfilohije nije nagovorio da je otkrije 1998. godine.

  “Nakon 20 godina od smrti Blagoja Jovovića, ovaj vaš predlog njega uzdiže njegovo ime na nivo velikih srpskih junaka. (…) Njegov primer je svedočanstvo prema otadžbini, crkvi koji su mu usadili njegovi preci”, stoji u pismu.

  Rade Veljanovski iz Građanskog demokratskog foruma ocenio je da je promena naziva Zagorske ulice u Ulicu Blagoja Jovovića izražavanje neprijateljstva.

  “Brisanje imena koja asociraju na mesta iz bivše Jugoslavije, javnost bruji o tome, nema sumnje da se radi o ksenofobiji. Zaboravljamo da u Zemunu žive i Hrvati, a to su naši građani”, rekao je Veljanovski.

  Veljanovski je istorijsku pozadinu o Jovoviću doveo u pitanje i upitao zašto se ne sačeka da istoričari daju svoj sud o njegovom liku.

  Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Beograda Aleksandar Mirković upitao je koliko da se čeka sud istoričara u Srbiji, “koji istoriju vide na tri različita načina”.

  https://www.bizlife.rs/aktuelno/vesti-dana/je-li-vam-lepse-ime-zadarska-ili-dobrice-cosica/

  Izvor: Beta

  Foto: Beoinfo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE