Umetnost koja budi, opominje, boli: Priča o 10 BENKSIJEVIH REMEK-DELA

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Umetnost koja budi, opominje, boli: Priča o 10 BENKSIJEVIH REMEK-DELA

  Benksi (Banky) je jedan od najprepoznatljivijih umetnika grafita i murala na svetu. Ne zbog svog lika, već zbog svojih dela. S obzirom da je crtanje grafita, i dalje, nelegalna aktivnost, što zbog korišćenja javnog prostora što zbog poruke koju šalje, mnogi umetnici – crtači grafita, ne žele da se izlažu javnosti. Crtaju krišom, tajno, noću.

  Već prepoznajemo Benksijev stil, a neki njegovi radovi dostigli su naziv kultnih. Pogledajmo neke od njegovih najupečatljivijih dela.

  „There is Always Hope“ – London
  Neki kažu da je ovo Benksijevo najupečatljivije delo. Pojavilo se u South Banku u Londonu, oko 2002. godine. Reči „There Is Always Hope“ napisana su odmah iz devojčice, koja je posegla za svojim balonom u obliku srca. Ovaj grafit koji piše o nadi, ali pokazuje i nedostižnost iste, bio je predmet mnogih debata.

  „Follow Your Dreams/Cancelled“ – Boston
  Tužni slikar, pripadnik radničke klase, napisao je reči „Prati svoje snove“, pre nego što su se pojavila velika bela slova, kao pečatom nanesena u crvenom boksu. Ovo delo nacrtano je u maju 2010. godine, na zidu „Šabu Šabu restorana“ u delu Bostona pod nazivom Chinatown. Poruka grafita, kao i svakog Benskijevog dela, višeslojna je – Da li su radničkoj klasi ukinuti snovi, da li su ih ukinule vlade i režimi?

  Kissing Coppers – Brajton
  Ovaj mural pojavio se na zidu u Brajtonu 2004. godine, a zapao je za oko kako policiji (koju Benski često crta i ismeva) tako i homofobima. Brajton je poznat po gej populaciji, tako da je ovo bio, na neki način poklon, njima. Mural je pažljivo sklonjen u februaru 2014. godine, i prodat je privatnom kupcu u Majamiju za sumu za koju se veruje da je bila oko pola miliona dolara.

  „Sweep it Under the Carpet“ – London
  Jedno od najprepoznatljivijih Benksijevih dela pojavilo sa na zidu u severnom delu Londona, Chalk Farm Road-u, 2006. godine. Prikazuje ženu obučenu u kostim sobarice, koja prašinu stavlja ispod „tepiha“, odnosno iza pokrivača koji prekriva zid. Ovo delo pokazuje opiranje zapadnog sveta da se suoči sa globalnim problemima kao što je, između ostalog, epidemija AIDS-a, itd.

  „Washing Zebra Stripes“– Timbuktu, Mali
  Neka Benksijeva dela prilično su zabavna, mada se i iza te bezazlenosti krije jaka poruka. Ovaj mural koji prikazuje ženu koja kači da se suše oprane zebrinu pruge, pojavio se u glavnom gradu države Mali – Timbuktuu. Pored nje stoji „gola“ zebra. Činjenica da je naslikan u sušnoj i siromašnoj zemlji, na neki način pokazuje apsurdnost korišćenja vode na beznačajne stvari. To je poruka za zapadne zemlje da rade više na tome da pomognu zemljama u razvoju.

  „Child Soldier“ – Los Anđeles, SAD
  Tema oružja i dece, odnosno iskorišćavanja dece u ratovima, česta je u Benksijevim delima. Grafit koji prikazuje dete koje nosi mašinku pojavio se u Los Anđelesu, 2011. godine, na zidu „Urban Outfitters“. Nije dugo potrajao. Poruka je jasna, i ne samo za Amerikance, bilo je mnogo takvih primera kod nas, devedesetih.

  Flying Balloon Girl – izraelska granica
  Devojčica koja se drži za balone koji lete takođe je prepoznatljivo Benksijevo delo. Naslikano je na zidu, na kontroverznoj izraelskog granici, 2005. godine, i nosi veoma važnu političku poruku. Mnogi veruju da delo označava decu koja su upala u zamku zbog konflikta između Izraelaca i Palestinaca, i čeznu za slobodom.

  „Swing Girl“ – Los Anđeles
  Benksi je iskoristio već postojeći naziv – parking, i napravio igru rečima. Od parkinga je „napravio“ park, nacrtao devojčicu koja se ljulja, i ukazao koliko bi nam samo život bio lepši i zdraviji da nema toliko automobila, i kada bi umesto sivih parkinga bili parkovi i deca. Grafit se pojavio 2010. godine na parkingu u centru Los Anđelesa.

  „Napalm Girl“
  Benski ima dosta grafita i murala koji kritikuju konzumerizam, a ovo je jedan od njih. „Napalm devojčicu“ nacrtao je 2004. godine, kao reprodukciju čuvene fotografije gole devojčice koja trči nakon vazdušnog napada na vijetnamsko selo, sedamdesetih godina prošlog veka. U Benksijevoj verziji, prestrašenu devojčicu za ruku drže Ronald MekDonald i Miki Maus.

  Brexit – Dover, Engleska.
  Ogroman mural pojavio se u maju ove godine, i pokazuje Benskijev stav po pitanju Bregzita. Na slici je radnik koji sklanja jednu od 12 zvezdica sa zastave EU. Zvezdice na zastavi „simbolizuju zajedništvo, solidarnost i harmoniju među ljudima u Evropi“ piše na sajtu EU.
  Mural, koji je poslednje Benksijevo delo, pojavio se u prilično teško vreme, kada Bregzit i sve hladniji odnosi između vlade Tereze Mej i EU o pregovorima izlaska Britanije, zauzimaju centralno mesto u izborima 8. juna.

  A post shared by Banksy (@banksy) on

  Dover, England.

  A post shared by Banksy (@banksy) on

  Izvor: BIZLife

  Foto: FB Banksy News/Printscreen

  Piše: N.Veljković

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE