Umro Dragutin Zelenović, prvi premijer Srbije - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Umro Dragutin Zelenović, prvi premijer Srbije

U Novom Sadu je u 92. godini preminuo akademik Dragutin Zelenović, redovni profesor i dekan Fakulteta tehničkih nauka, nekadašnji rektor Novosadskog univerziteta, dopisni član SANU i bivši premijer.

Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Novog Sada, Nagrade za životno delo Pokrajinske vlade, Medalje zasluga za narod sa srebrnim zracima i Ordena rada drugog reda.

Ceo radni vek posvetio je nauci.

Zelenović je rođen 1928. godine u Sirigu.

Srednju Tehničku školu završio je u Novom Sadu, diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Beogradu, a doktorirao na Mašinskom fakultetu u Novom Sadu.

Na FTN je razvio i držao nastavu iz predmeta Projektovanje proizvodnih sistema, Upravljanje proizvodnim sistemima, Tehnologija organizacije industrijskih sistema, Efektivnost/pouzdanost sistema u mašinstvu i Inteligentno privređivanje.

Od 1975. do 1979. bio je dekan Fakulteta tehničkih nauka, a potom prorektor i rektor UNS krajem osamdesetih. Tokom tog perioda pripisuje mu se upravljanje projektima izgradnje zgrade Pravnog fakulteta, dela zgrade PMF, Asistentskog doma, Studentskog doma, glavnog trga u Kampusu Univerziteta…

Tokom kratke političke karijere, bio je predstavnik Vojvodine u predsedništvu SFRJ, a potom je početkom 1991. izabran za predsednika prve Vlade Republike Srbije na predlog Slobodana Miloševića.

Nije uspeo da nametne svoj plan razvoja, pa je već u decembru iste godine podneo ostavku i vratio se obavezama na fakultetu.

Izvor: Nedeljnik

Foto: screenshot

What's your reaction?

Komentari

  • Gorica Stanivuković

    Poslednji pozdrav dragom profesoru , neka počiva u miru! Njegovi studenti Marko i Gorica Stanivuković

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE