UN: Samo "ZELENOM" energijom u oporavak od KORONAKRIZE

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  UN: Samo “ZELENOM” energijom u oporavak od KORONAKRIZE

  Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je države da prestanu da finansiraju ugljen i okrenu se čistim energijama, te da se obavežu da neće graditi nove termoelektrane na ugljen.

  Gutereš je govorio na virtualnom samitu o prelazu na čistu energiju na kojem su učestvovali predstavnici 40 zemalja koje predstavljaju 80 posto korišćenja energije i emisija gasova s efektom staklene bašte.

  Razgovarali su o koracima za podsticanje privreda, rezanje emisija gasova staklene bašte i kako prilagoditi energetske sisteme klimatskim promjenama.

  Kako države pokušavaju da ožive privrede usporene zbog pandemije COVID-19, tako vlada i investitori pozivaju da se paketi za oporavak delimično usredsredee na zelene podsticaje.

  Evropska unija i Južna Koreja već su obećale programe oporavka zasnovane na brizi za okolinu.

  Gutereš je upozorio da neki ekonomski paketi podstiču kompanije koje se baziraju na fosilnim gorivima, a neke tek žele da krenu sa termoelektranama.

  “Ugljenu nema mesta u planovima oporavka od COVID-19”, rekao je Gutereš. Na gotovo svakom tržištu bolje je ulagati u obnovljive energije, a zelena radna mesta i održiv rast su ključni, ocenio je on.

  “Troškovi za obnovljive energije poput vetroelektrana i sunčeve energije pali su u poslednjoj deceniji.”

  Druga najveća privreda sveta, Kina, inače najveći proizvođač ugljena, najavila je da je spremna na razvoj koji se zasniva na čistoj i niskougljičnoj energiji.

  Iako je korišćenje ugljena u padu svuda, naročito u Evropi i Sjedinjenim Državama, a i mnogi su se ulagači povukli iz tog sektora, upotreba ugljena raste u državama u razvoju, koje ističu da im je ugljen potreban za privredni rast.

  https://www.bizlife.rs/biznis/poslovne-vesti/istorijski-zakon-nemacka-napusta-ugalj-i-zatvara-nuklearke/

  Izvor: Index

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE