Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    „Šmalenbergov“ virus se širi Evropom

    Virus „šmalenberg“, koji napada ovce, koze i goveda, širi se Evropom nakon što je prvi put otkriven u Nemačkoj, preneli su francuski mediji.

    U Francuskoj je tom bolešću, koja dovodi do povećanih neonatalnih deformiteta i smrtnosti životinja, zahvaćeno tridesetak 
    farmi ovaca na severu te zemlje, objavilo je ministarstvo poljoprivrede koje preduzima sve neophodne mere za suzbijanje širenja zaraze.

    Radi se o virusu koga prenose insekti, a ne prenosi se sa životinje na životinju niti, kako tvrdi Evropska agencija za bezbednost namirnica, sa životinje na čoveka. Virus se, prema objašnjenju agencije, kod životinja može manifestovati groznicom, padom proizvodnje mleka, kao i nakaznošću mladunaca ili uginućem fetusa.

    Brzo širenje virusa na severu Evrope dovelo je do toga da Rusija ukine uvoz koza i goveda iz Francuske, Nemačke, Holandije i Belgije.

    Predstavnik ruske federalne veterinarske službe Aleksej Aleksejenko rekao je u sredu da uvoz govedine iz tih zemalja za sada nije zabranjen, i dodao da se situacija prati i da će, pri najmanjoj opasnosti, biti donesene mere zabrane uvoza.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE