Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Amerikanci snimaju biografiju Mileve Ajnštajn

    Pod naslovom „Gospođa Ajnštajn“, poznati američki producent Avi Levi počinje snimanje nove filmske verzije biografije Mileve Marić Ajnštajn, najveće srpske naučnice.
     
    Scenario je napisala Linda Šejn, a zasniva se na više od stotinu pisama koje su Mileva i Albert Ajnštajn razmenjivali posle razvoda, kad je on već bio u Americi. Ova intimna prepiska najpoznatijeg bračnog i naučničkog para, čiji je život do danas ipak ostao dosta enigmatičan, nekoliko decenija bila je nepoznata javnosti, da bi je nakon toliko godina objavio njihov stariji sin, Hans Albert (1941-2001). On je sa ocem živeo u Americi, bio je univerzitetski profesor u Masačusetsu, a priča Linde Šejn, za koju se trenutno priprema autorska i glumačka ekipa, počinje 1903. godine, venčanjem Mileve Marić, prve žene kojoj je dozvoljeno da studira na čuvenoj Politehničkoj akademiji u Švajcarskoj, i Alberta Ajnštajna.
     
    I mada je u njihovoj oficijelnoj biografiji zabeleženo da su, pored Hansa Alberta imali još jednog sina, Edvarda, koji je posle razvoda ostao da živi sa majkom u Cirihu kao težak bolesnik od šizofrenije, nova priča govori i o tome da su Mileva i Albert još kao studenti dobili ćerku. Kako su u to vreme oboje bili zainteresovani pre svega za naučni rad, ali i zbog finansijskih prilika, devojčicu su dali na usvajanje njenim rođacima, koji su tada živeli u Zagrebu. Posle braka, koji je formalno trajao 15 godina, Mileva i Albert su na čudan i dirljiv način ipak ostali bliski, o čemu će u filmu svedočiti i njihova vrlo emotivna prepiska, koju je sačuvao njihov sin Hans Albert. I mada je Mileva od Alberta dobila ceo novčani iznos njegove Nobelove nagrade, ona je u Cirihu živela vrlo teško. Bila je sama s bolesnim detetom, novac od nagrade brzo je potrošen na njegovo preskupo lečenje, a zarađivala je dajući privatne časove iz matematike, fizike i klavira…
     
    Snimanje filma o jednoj od najvećih i najneobičnijih ljubavi 20. veka počinje uskoro u Rumuniji, a ponudu da izgradi dekor za filmski život Mileve i Alberta Ajnštajna dobio je naš scenograf Miljen Kreka Kljaković.
     
    Mileva je umrla u krajnjem siromaštvu, avgusta 1948, tri meseca posle jednog Edvardovog nasilnog napada. Žena za koju deo svetske naučne javnosti i danas tvrdi da je najzaslužnija za sve ono čime je njen muž zadužio civilizaciju, bila je sahranjena na groblju Nordhajm, bez ikakvog obeležja, gde se sahranjuju nepoznata lica…

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE