Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sirija: Od bombi stradala 32 deteta

    U bombardovanju prigradskih naselja Hule poginula su 92 čoveka, među njima 32 deteta, saopštili su aktivisti za ljudska prava.
     
    Sirijska vojska počela je u petak oko podneva da bombarduje predgrađe Hule, prvenstveno naselja Taldo na jugu i Tibe na zapadu, nastavljajući paljbu do subote u zoru, rekao je direktor Sirijskog komiteta za ljudska prava (SOHR) Rami Abdel Rahman.
     
    U subotu su mnogi stanovnici Tibea i Talda bežali prema središtu Hule iz straha od novog bombardovanja, a na amaterskim video-snimcima objavljenim na Jutjubu vide se strašni prizori mrtve dece na zemlji.
     
    SOHR je osudio pasivnost međunarodne zajednice i Arapske lige, nazivajući ih „pomagačima sirijskog režima u pokolju u Huli“.
     
    Rahman se u petak uveče zapitao o ulozi UN-ovih promatrača, raspoređenih da nadziru primirje, koje se uglavnom ne poštuje.
     
    „Od podneva se govori o bombardovanju, a nijedan posmatrač u Homsu nije ni prstom mrdnuo“, izjavio je Rahman. Sirijsko nacionalno veće izvestilo je da je tokom noći bilo „110 mrtvih, među kojima je polovina dece“ i UN-ov Savet bezbednosti pozvalo da sazove vanrednu sednicu na kojoj će se raspravljati o stanju u Huli.
     
    Po podacima SOHR-a, više od stotinu ljudi poginulo je u ofanzivi režimskih snaga od petka kada su širom zemlje održani veliki protesti protiv režima.
     
    UN osudio tragediju u Huli
    Šef misije Ujedinjenih nacija u Siriji general major Robert Mud osudio je „brutalnu tragediju“ u gradu Hula, u centralnoj provinciji Homs, gde su ubijena 92 čoveka, uključujući 32 deteta.
     
    Mud je istakao da su posmatrači UN posetili ovu oblast i izbrojali 92 beživotna tela, uključujući „više od 32 dece mlađe od 10 godina“, javila je agencija Frans pres.
     
    „Oni koji koriste nasilje za svoje ciljeve stvoriće još više nestabilnosti, nepredvidivosti i mogu zemlju da odvedu u građanski rat“, rekao je kanadski general-major novinarima u Damasku.
     
    U međuvremenu, pobunjenička Slobodna sirijska vojska, koja je ponovo pozvala „Prijatelje Sirije“ da izvedu vazdušne napade na režimske snage, saopštila je da više neće biti posvećena mirovnom planu međunarodnog izaslanika Kofija Anana za ovu zemlju ukoliko UN hitno ne reaguju kako bi se zaštitili civili.
     
    Opozicioni aktivisti ranije su saopštili da su režimske snage bombardovanje grada Hula započele u petak oko podneva, a okončale u subotu u zoru i da su ovu oblast nakon toga posetili posmatrači UN.
     
    Ananov plan, koji poziva na primirje, povlačenje vojske iz gradova i dijalog između vlade i opozicije, nije zaustavio 14-mesečno nasilje u Siriji, u kojem je, prema podacima UN, ubijeno više od 10.000 ljudi.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE