Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sirija: zemlja bez lekova

    Zbog zatvaranja vodećih sirijskih farmaceutskih kuća došlo je ozbiljne nestašice lekova u Siriji, što će dovesti do povećanja broja žrtava, saopštila je 7. avgusta Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

    Pre početka pobune protiv predsednika Bašara al-Asada pre 17 meseci, Sirija je zadovoljavala 90 odsto domaćih potreba za lekovima, ali njihova proizvodnja sada je otežana zbog neprekidnih borbi, nedostatka sirovina, posledica sankcija i viših cena goriva, navela je ova agencija UN sa sedištem u Ženevi.

    Oko 90 odsto sirijskih farmaceutskih postrojenja smešteno je u ruralnim oblastima oko Alepa, Homsa i Damaska gde se vode i najžešće borbe, rekao je portparol SZO Tarik Jašarević.

    „Većina tih fabrika je sada zatvorena zbog konstantnih sukoba i viših cena goriva što dovodi do zabrinjavajuće nestašice lekova“, dodao je on.

    SZO navodi da su trenutno najpotrebniji lekovi za tuberkulozu, hepatitis, hipertenziju, dijabetes i rak, kao i hemodijalize za bubrežne bolesnike. Neki zdravstveni centri su zatvoreni, oštećeni ili su ih zauzeli borci, dok se do drugih ne može stići zbog nasilja.

    „Zdravstvene ustanove koje ne mogu da funkcionišu smeštene su u najproblematičnijim oblastima gde je neophodno hitno uraditi medicinske i hirurške intervencije“, rekao je Jašarević.

    Prema njegovim rečima, sirijsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u proteklih nekoliko nedelja „izgubilo“ 200 vozila hitne pomoći.

    Strah od borbi naterao je mnoge građane da napuste svoje domove. Mnoge banke su ostale bez gotovog novca, a žetva pšenice će verovatno propasti zbog nedostatka radne snage, navode agencije UN.

    Svetski program UN za hranu koji se nadao da će do kraja jula dostaviti hranu za oko 850.000 Sirijaca stigao je samo do 542.000 ljudi, rekla je portparolka Elizabet Bajers. Oko 124.000 Sirijaca izbeglo je iz zemlje, a procenjuje se da je unutar Sirije raseljeno oko milion i po ljudi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE