Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nekategorizovano
    autor

    Konstituisan Pešter agro klaster

    Pešter agro klaster je osnovan sa ciljem da se bavi razvojem poljoprivrede u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici. Predstavnici ove asocijacije su na konferenciji za novinare predstavili akcioni plan za ovu godinu i naredne aktivnosti će se bazirati na kvalitetu i specifičnostima mleka i mlečnih proizvoda, jer im je to glavna prednost u odnosu na ostale proizvođače. U klasteru je sada devet proizvođača mleka i mlečnih proizvoda sa područja ove tri opštine. Planirano je da se u narednim godinama unapredi tehnologija i sistem proizvodnje i prerade mleka, ali i da se ti proizvodi, zbog kvaliteta i specifičnosti, brendiraju.

    – Analiza mleka članica klastera pokazala je da je ono izuzetno kvalitetno. S obzirom da naši sadašnji kapaciteti ne prelaze 100 tona mleka dnevno, prilikom izlaska na tržište naš akcenat će biti na kvalitetu, a ne na kvantitetu, rekao je novinarima Esad Holić, predsednik UO Pešter agro klastera.

    Za menadžera klastera Ertana Bogućanina ovo udruženje ima „veliki potencijal da postane ključni pokretač agrobiznisa u ovom delu zemlje", a cilj je da se unapredi proizvodnja i prerada mleka, privuku inostrani investitori, dobiju olakšice i subvencije, ali i zaštiti geografsko poreklo jedinstvenih proizvoda sa ovog područja.

    Osnivanje Pešter agro klastera inicirala je Agencija za ekonomski razvoj Sandžaka (SEDA), a finansijska podrška stigla je od Evropske unije i Vlade Švajcarske preko Programa evropskog partnerstva sa opštinama (EU PROGRES). Iz ovog programa klaster će se finansirati u narednih devet meseci. Pored toga, EU PROGRES je obezbedio i 220 hiljada evra za formiranje i izgradnju Centra za razvoj agrobiznisa na Pešteri.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE