Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nekategorizovano
    autor

    Evo šta će razbiti monopol Gasproma

    Eksploatacija gasa iz škriljaca bi mogla pomoći evropskim zemljama da dobiju povoljnije ugovore sa aktuelnim ključnim dobavljačem, ruskim gigantom Gaspromom.

    "Uveren sam da je mogućnost eksploatacije gasa iz škriljaca dobro oruđe za naše dugoročne pregovore sa Gaspromom i Rusijom", rekao je evropski komesar za energetiku Ginter Etinger.

     

    Uspešna priča sa gasom iz škriljaca u Sjedinjenim Američkim Državama podstakla je istraživanja u nekoliko evropskih zemalja, među kojima su Britanija, Poljska i Mađarska. Litvanija takođe u ovom trenutku razmatra sporazum sa američkim Ševronom. Etinger je ukazao da Gasprom, koji je trenutno jedini snabdevač Litvanije prirodnim gasom, naplaćuje toj zemlji za 40 odsto višu cenu nego Nemačkoj. "To je neprihvatljivo. Potrebna je jedinstvena cena od Lisabona do Viljnusa, od Londona do Atine", dodao je Etinger.

    Iako je Litvanija prošle godine uvezla 3,3 milijarde kubnih metara prirodnog gasa iz Rusije, zvaničnici u Viljnusu tvrde da njihova zemlja možda leži na desetoruko većim rezervama gasnih škriljaca od onih koji se sada eksploatišu. Litvanija, takođe, nastoji da razbije Gaspromov monopol, pomoću izgradnje terminala za tečni prirodni gas (LNG), koji bi trebalo da otpočne sa radom krajem 2014. godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE