Kako do jeftinijeg goriva

Gorivo na srpskom tržištu evropskog kvaliteta, tvrde naftaši. Nadležni od njih traže i kvalitetnije i jeftinije derivate. Ministarstvo energetike uskoro će obelodaniti Pravilnik o većem korišćenju bio-goriva, što je, kako kažu, prvi korak ka sniženju cena.

Od početka godine iz pančevačke rafinerije izlazi čistije i kvalitetnije gorivo, a u NIS-u tvrde da u novom postrojenju proizvode derivate potpuno evropskog standarda. Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko kaže da je ta kompanije krajem prošle godine od Evropske komisije dobila sertifikat za sve vrste goriva.

Kvalitetnije gorivo automatski znači i više cene.Ministarstvo energetike, međutim, traži pojeftinjenje derivata. Uskoro će obelodaniti Pravilnik o većem korišćenju bio-goriva, što je, navode, prvi korak ka sniženju cena. Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović objašnjava da cena može da bude niža, jer se akciza ne obračunava na bio-gorivo koje se umeša u osnovni derivat. Do kraja maja Vlada bi trebalo da usvoji i pravilnike o nadzoru i markiranju goriva. To znači da će i naša zemlja imati kontrolu neftnih derivata po potpuno evropskim normama.