‘Gasprom’ dolazi u posetu Republici Srpskoj

Vršilac dužnosti direktora privrednog društva 'Gas res' Slobodan Puhalac izjavio je  da će u narednom periodu biti održan sastanak predstavnika ovog preduzeća i ruskog „Gasproma“ na kojem bi se trebala utvrditi mapa puta za realizaciju projekta 'Južni tok'.

On je napomenuo da je preduzeće 'Srbijagas' spremno da u potpunosti pruži podršku i prenese iskustva kako bi Republika Srpska uspešno došla do cilja. „Cilj Republike Srpske je da što prije dostigne nivo realizacije projekta `Južni tok` na kojem je trenutno Srbija, koja je pre četiri godine krenula u njegovu realizaciju“, istakao je Puhalac.

Trasa gasovoda kroz Republiku Srpsku trebalo bi da ide od Bijeljine, preko Posavine i Banjaluke, do Novog Grada. Gasovod 'Južni tok' biće dug 2.400 kilometara i protezaće se od Crnog mora i teritorija Srbije, Mađarske i Slovenije, do Italije. Gasovod će moći da transportuje 63 milijarde metara kubnih gasa godišnje, a njegova izgradnja biće dovršena 2015. godine po ceni od minimalno 16 milijardi evra.