Srbija dobija 317 hidroelektrana

Ministarka energetike Zorana Mihajlović uručila je predsednicima 17 opština i gradova Sporazum o međusobnoj saradnj. Taj Sporazum se odnosi na dobijanje energetskih dozvola za izgradnju malih hidroelektrana na 317 lokacija.

Procenjena vrednost investicija za svih 317 lokacija je oko 500 miliona evra, od čega će 300 miliona biti u opštinama koje su nerazvijene, kazala je Mihajlović na konferenciji za novinare nakon uručivanja Sporazuma o medjusobnoj saradnji u postupku informisanja domaćih i stranih pravnih ili fizičkih lica zainteresovanih za izdavanje energetske dozvole, odnosno saglasnosti. Ona je kazala da je javni poziv koji je Ministarstvo uputilo zainteresovanim za izgradnju malih hidroelektrana uspelo, dodavši da je bilo ukupno 1.400 prijava.

''Srbija će na osnovu ovog javnog poziva u naredne dve do dve i po godine imati izgradjenih 317 malih HE, oko 100 megavata snage ili 400 gigavat časova električne energije'', objasnila je ministarka.

Najviše prijava je bilo za Tutin, gde su za 57 lokacija stigle 133 prijave, što govori da su investitori vrlo zainteresovani i da mora da postoji konkurencija, smatra Mihajlović. Ovo je prema njenom mišljenju dobro za smanjenje regionalnih razlika koje su ogromne, jer od 17 opština, devet pripada kategoriji nerazvijenih, u kojima je oko 200 lokacija. Predsednik opštine Tutin Šemsudin Kučević je naveo da u toj opštini već postoje 64 male HE, što pokazuje koliko je obnovljiva energija značajna za tu oblast. ''Spremamo se već za drugi korak, ako dobijemo od Ministarstva energetske dozvole za izvoz struje kao male opštine, koje će da baziraju svoj razvoj na obnovljivim izvorima, imamo u planu izgradnju solarne elektrane za 15 megavata'', dodao je Kučević.