Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nekategorizovano
    autor

    Protest zbog kamata za struju

    Iako su u redovno plaćali električnu energiju, dugovanja meštana dvadesetak sela iz sedam opština sa juga Srbije i dalje rastu zbog kamate na stare dugove.

    U Elektrodistribuciji Niš poručuju da se kamate otpisuju samo za 2012. Kažu da su i oni od Vlade i Ministarstva energetike tražili da se ukine kamata zbog koje neki umesto 30 hiljada duga, sada moraju da plate i po pola miliona dinara.

    Brojnim građanima, kojima su dugovanja enormno narasla zbog primene takozvane komforne kamate, isključena je struja. Neki su bez nje godinama. U ED Niš kažu da, prema odluci Ustavnog suda od prošle godine, otpis ranijih kamata, koje su nastale takozvanom komfornom metodom, nije predviđen.

    Advokat Maja Milovanovic kaže da EPS pogrešno tumači odluku Ustavnog suda.Građani koji traže da se kamate smanje i njihovi pravni savetnici pozivaju se i na zakon o obligacionm odnosima po kojem dugovanja za struju zastarevaju posle godinu dana.

    Više od tri hiljade njih iz dvadesetak sela, pet niških opština Merošina i Doljevac, potpisalo je peticiju o otpisu dugovanja koja su nastala metodom 'kamata na kamatu'. Kažu da će, ukoliko Vlada i resorno ministarstvo ne reaguju, pravdu potraziti na sudu, pa i u Strazburu. Dugovanja Nišlija za struju su među najvećima u Srbiji, i sa kamatama, iznose više od 70 miliona evra.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE