Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kombinat Trepča i američki NGP potpisali ugovor o saradnji

    Američki konzorcijum New Generation Power (NGP) potpisao je danas Ugovor o poslovno tehničkoj saradnji sa Rudarsko metalurškim i hemijskim kombinatom Trepča na osnovu kog će biti uradjena studija izvodljivosti za investicije.

    Ministar prirodnih resursa i rudarstva Srbije Milan Bačević kazao je nakon potpisivanja ugovora da će taj dokument omogućiti povećanje obima proizvodnje, otvaranje novih radnih mesta i investicije u kombinat Trepča.

    "Dolazak ovakvog konzorcijuma u severni deo Kosova i Metohije žnačajno poboljšava poziciju Srbije u političkim razgovorima sa Prištinom", kazao je Bačević.

    Predsednik NGP-a Chirinjeev Kathuria kazao je da taj konzorcijum ima u planu da donese nove tehnologije i u potpunosti iskoristi kapacitete Trepče.

    On je naglasio da će zajedno sa američkim State Departmentom razgovarati sa Kosovom o ulaganju u južni deo Trepče.

    "Ideja je da NGP napravi javno privatno partnerstvo za Trepču u kojem će vlade Srbije i Kosova uvek biti većinski vlasnici tog kombinata. Naš cilj je da Trepča postane jedan od najvećih rudarskih kapaciteta u svetu", kazao je Kathuria.

    Kombinat Trepča nekada je zapošljava 25.000 ljudi, a sada je podeljen po etničkom principu, na severni srpski u restrukturiranju i južni albanski deo u kojem je izmedju 65 i 75 odsto proizvodnih kapaciteta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE