Kombinat Trepča i američki NGP potpisali ugovor o saradnji

Američki konzorcijum New Generation Power (NGP) potpisao je danas Ugovor o poslovno tehničkoj saradnji sa Rudarsko metalurškim i hemijskim kombinatom Trepča na osnovu kog će biti uradjena studija izvodljivosti za investicije.

Ministar prirodnih resursa i rudarstva Srbije Milan Bačević kazao je nakon potpisivanja ugovora da će taj dokument omogućiti povećanje obima proizvodnje, otvaranje novih radnih mesta i investicije u kombinat Trepča.

"Dolazak ovakvog konzorcijuma u severni deo Kosova i Metohije žnačajno poboljšava poziciju Srbije u političkim razgovorima sa Prištinom", kazao je Bačević.

Predsednik NGP-a Chirinjeev Kathuria kazao je da taj konzorcijum ima u planu da donese nove tehnologije i u potpunosti iskoristi kapacitete Trepče.

On je naglasio da će zajedno sa američkim State Departmentom razgovarati sa Kosovom o ulaganju u južni deo Trepče.

"Ideja je da NGP napravi javno privatno partnerstvo za Trepču u kojem će vlade Srbije i Kosova uvek biti većinski vlasnici tog kombinata. Naš cilj je da Trepča postane jedan od najvećih rudarskih kapaciteta u svetu", kazao je Kathuria.

Kombinat Trepča nekada je zapošljava 25.000 ljudi, a sada je podeljen po etničkom principu, na severni srpski u restrukturiranju i južni albanski deo u kojem je izmedju 65 i 75 odsto proizvodnih kapaciteta.