Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Toplаne – zаčаrаni krug dugovаnjа

    Potrošači za grejanje toplanama duguju 23 milijarde dinara. Isto toliko, daljinski sistemi duguju za gas i mazut. Toplane sa resornim ministarstvom pripremaju prelazak na naplatu grejanja po utrošku.

    Toplane teško izlaze iz začaranog kruga dugovanja – potrošači im za grejanje duguju 23 milijarde dinara, a gotovo isto toliko, daljinski sistemi duguju za gas i mazut. Robne rezerve od danas šalju opomene na adrese 30 toplana, jer nisu ni platile niti vratile mazut  za prošlu godinu. I 'Srbijagas' preti da će blokirati sve one koji ne sklope reprogram. 

    Zbog dugova, dobavljači i banke drže račun kruševačke toplane u blokadi od sredine maja. Kako bi ga odblokirali i smanjili troškove, zaposleni su se saglasili sa poslovodstvom da odu na dvomesečni odmor, uz platu od 65 odsto. Direktor 'Toplana Kruševac' Dragan Azdejković kaže da su doneli program da ta ušteda ne traje samo dva-tri meseca, već da imaju uštedu cele godine i da probaju kroz energete uz racionalno poslovanje uštede još milion evra.

    I poslovanje drugih toplana guše višegodišnji gubici. Pokušavaju da poboljšaju naplatu, pa većina i domaćinstvima i privredi nudi otplatu dugova za grejanje na rate do kraja godine, i to bez kamate. Dejan Stojanović iz 'Udruženje toplana Srbije' kaže da se stalno nalaze u jednom lancu, gde nikako ne mogu da dostignu pozitivnu nulu. "Svi moraju imati na umu da toplane uglavnom uslugu koju pružaju šest meseci, naplaćuju 12 meseci i zato je besmisleno da bilo ko očekuje da se ti dugovi mogu platiti neposredno po završetku grejne sezone", kaže Stojanović.

    Najveći problem je to što cena grejanja nije usklađena sa cenom energenata. Bez državne pomoći i mazuta iz robnih rezervi, polovina toplana ne bi mogla ni da radi. Ministarstvo energetike pripremilo je plan za veće korišćenje biomase. Pomoćnik ministra energetike Dejan Trifunović kaže da ćemo imati 15 toplana u Srbiji koje će u naredne četiri godine zameniti svoja postrojenja i kotlove i preći na biomasu. Toplane sa resornim ministarstvom pripremaju i prelazak na naplatu grejanja po utrošku.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE