Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sirija i Fed `dižu`akcije, dolar obaraju

    Evropske akcije su se oporavile, a dolar pao, nakon što se bivši američki ministar finansija Lawrence Summers povukao iz trke za mesto šefa američke centralne banke (Fed), što je podgrejalo nade da privredne stimulacije u SAD još neće biti ugašene.

    Evro je u takvim okolnostima ojačao prema dolaru 0,4 odsto, na 1,3351 dolar. Ranije je nakratko poskočio na najviši nivo u poslednje dve i po nedelje od oko 1,3383 dolara.

    Dolar je prema jenu oslabio 0,5 odsto, na 98,88 jena. Nakratko se spustio i do 98,45 jena, što je njegova najniža vrednost od početka septembra.

    Tržišta su očekivala da će Summers biti kandidat skloniji zaoštravanju monetarne politike, tako da je usled povlačenja dolar oslabio, kazao je Carl Hammer, glavni valutni strateg u SEB Merchant Bankingu.

    Vesti da se Summers povukao protumačene su kao pozitivne, budući da tržišta preferiraju stav koji zastupa trenutna zamenica Fed Janet Yellen, poznatija po sklonosti labavijoj monetarnoj politici.

    Berze u Aziji su mahom beležile rast akcija nakon što su ublaženi strahovi oko Sirije posle postizanja dogovora SAD i Rusije, koji podrazumeva predaju sirijskog hemijskog oružja.

    Akcije u Hong Kongu su skočile za 1,47 odsto, u Sidneju za 0,54 odsto, a Seulu za 0,96 odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE