Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lloyds plaća kaznu 370 miliona dolara

    Britanski Lloyds nagodio se s američkim i britanskim regulatorima da plati 370 miliona dolara kazne zbog umešanosti u skandal s Liborom i manipulacije provizijama vezanim za šemu kreditiranja koju je omogućila britanska vlada.

    Ta nagodba predstavlja sedmu po redu zajedničku kaznu koju su odredili američki i britanski regulatori vezano za pokušaj manipulacije Liborom (londonskom međubankarskom ponuđenom kamatnom stopom), kao i ostalim ključnim kamatnim stopama, koje se koriste za određivanje cene finansijskih proizvoda širom sveta, procenjene na oko 450 hiljada milijardi dolara.

    Lloydsova nagodba nadovezuje se na one njegovih britanskih rivala Barclaysa i Royal Bank of Scotlanda (RBS), koji su pristali da plate novčanu kaznu od 453 miliona dolara, odnosno 612 milion 2012. i 2013. godine.

    Ukupnu kaznu Lloydsu čini 105 miliona funti globe britanskog regulatora i 105 miliona dolara kazne američkih regulatornih vlasti, kao i 86 miliona dolara koju je odredilo američko Ministarstvo pravosuđa.

    Britanski regulator objavio je da ukupna kazna uključuje i 70 miliona funti globe zbog pokušaja manupulisanja naknadama koje se plaćaju britanskoj centralnoj banci za učestvovanje u posebnom programu likvidnosti – šemi britanske vlade podržanoj novcem poreskih obveznika za podršku britanskim bankama u vrijeme finansijske krize.

    Te kompanije su bile značajni korisnici finansijske pomoći centralne banke Engleske iz navedenog programa.

    Tajno dogovaranje kako bi se išlo na ruku kompanijama, a na račun britanskih poreskih obveznika, neprihvatljivo je, poručuje funkcioner britanske regulatorne agencije Tracey McDermott. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE