Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Četiri najveće britanske banke prošle testove

    Četiri najveće britanske banke prošle su stres testove Banke Engleske, osmišljene da provere sposobnost banaka da izdrže novu ekonomsku krizu, saopštila je centralna banka Britanije.

    Barclays, HSBC, Royal Bank of Scotland (RBS) i Lloyds Banking Group dovoljno su snažne da se izbore sa posledicama pada cena nekretnina od 35 odsto, kao i skokom inflacije i nezaposlenosti, navodi Bank of England (BoE).

    Jedna od manjih banaka, Kooperativna banka, pala je na testu, a BoE ističe da su Lloyds i RBS jedva prošli testiranje, prenosi France presse.

    Britanska vlada drži 80 odsto akcija RBS i 25 odsto akcija Lloydsa, a obe banke primile su milijarde funti državne pomoći tokom globalne finansijske krize iz 2008.

    "Rezultati pokazuju da je osnova bankarskog sistema prilično otporna i da bi ta snaga opstala i u slučaju ozbiljne krize", izjavio je guverner BoE Mark Carney.

    Stres testovi britanske centralne banke dolaze nakon što je slične testove u Evropi u oktobru položila većina vodećih banaka, uključujući i Barclays, HSBC, RBS i Lloyds.

    Testove u Britaniji prošle su i banke Standard Chartered, Santander UK i Nationwide Building Society.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE