Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Početak `novog početka` za 60.000 najugroženijih Hrvata

    Najsiromašniji građani Hrvatske od sada mogu da predaju zahtev za otpis dugova, pošto je Vlada nedavno donela paket mera za ublažavanje finansijskih teškoća za oko 60.000 socijalno najugroženijih.

    Sredinom januara Vlada levog centra prihvatila je sporazum o oprostu duga najsiromašnijima, koji duguju ukupno do 35.000 kuna (4.550 evra), a računi su im blokirani duže od godinu dana.

    Sporazum se odnosi na dug prema teleoperaterima, bankama, javnim preduzećima i gradovima, a od prošle sedmice i prema Poreskoj upravi.

    Reč je o jednokratnoj meri otpisa duga za one koji nemaju novca ni imovine da ga vrate, a u Vladi ističu da će time oko 60.000 građana dobiti priliku za novi početak.

    Otpis se omogućava korisnicima socijalnih naknada, primateljima invalidnina, kao i građanima čija mesečna primanja u poslednja tri meseca ne prelaze 2.500 kuna (325 evra), odnosno za samca 1.250 kuna (162 evra).

    Primena sporazuma je počela, a prva je na redu najugroženija grupa dužnika – korisnici socijalnih naknada kojih je oko 9.000.

    Zahtev za otpis duga mogu podneti samo oni čiji je račun blokiran duže od godinu dana i to do 30. septembra prošle godine. Zbog neplaćanja računa, u Hrvatskoj je blokirano gotovo 320.000 građana.

    Američki Washington Post blagonaklono je preneo vest o otpisu dugova za više desetina hiljada hrvatskih građana.

    "Hiljade najsiromašnijih građana Hrvatske dobiće ovog ponedeljka neobičan poklon – njihovi dugovi će biti obrisani", komentar je kolumnista američkog lista.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE