Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bogati Amerikanci sve bogatiji

    Iako su Amerikanci prošle godine zarađivali manje nego godinu dana ranije, primanja najbogatijih porasla su za 0,9 odsto, javlja agencija Bloomberg.

    Pre oporezivanja, prosečna lična primanja većine Amerikanaca su u godini zaključno sa julom 2014. pala, drugu godinu zaredom, i to za 0,9 odsto na 64.432 dolara godišnje, dok su njihovi troškovi porasli u proseku za 1,0 odsto, prema izveštaju američkog Ministarstva za rad.

    Samo su primanja 20 odsto najbogatijih Amerikanaca u istom periodu porasla 0,9 odsto na prosečnih 166.048 dolara.

    Pojedinci sa najmanjim zaradama su, takođe, znatno povećali potrošnju, pa su njihovi rashodi uvećani za 2,9 odsto na prosečnih 22.981 dolara, od čega je najveći deo otišao na plaćanje troškova stanovanja.

    Ovakvi podaci su najnoviji signal produbljenja jaza između bogatih i siromašnih Amerikanaca, što je pitanje koje izaziva sve veću zabrinutost u uslovima kada američka privreda nastoji da se oporavi od Velike recesije koja je počela 2007. godine.

    Predsednica američke centralne banke (Fed), Janet Yellen, u više navrata je pominjala ovo pitanje, pa je tako na jučerašnjoj konferenciji Feda izjavila da "oko 80 odsto Amerikanaca smatra da nejednakost u primanjima građana predstavlja veliki problem".

    Foto: Beta-AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE