8 pravila da sve radite bolje

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pexels

Najvažniji principi za rast vašeg tela i uma

Ovih osam principa su, kratko i jednostavno, osnova da budete najbolja, najosnaženija verzija sebe.

1. Stres + odmor = Rast

Da li želite da razvijete svoje telo ili um ili da postanete bolji u specifičnoj veštini? Onda morate da pritisnete do spoljnih granica svoje trenutne sposobnosti, a zatim pratite taj naporan rad sa odgovarajućim oporavkom i autorefleksijom. Decenije istraživanja o vežbanju pokazuju da vas ono ojačava da postanete brži i fizički spremniji, a najnovija kognitivna nauka pokazuje da vežbanje za vas postiže još nešto – postajete pametniji i kreativniji.

2. Usredsredite se na proces, a ne rezultate

Najbolji sportisti i preduzetnici nisu fokusirani na to da budu najbolji; fokusirani su na konstantno samounapređivanje. Kada prestanete da naglašavate spoljne ishode – kao da li ste pobedili ili izgubili, postigli određenu promociju ili postigli neki drugi oblik valjanosti – ogromno opterećenje je podignuto sa vaših ramena i možete usmeriti svoju energiju na stvari koje možete kontrolisati. Kao rezultat toga, skoro uvek sve zadatke završavate sa boljim rezultatima. Istraživanja pokazuju da je koncentrisanje na ovaj proces najbolje kako za performanse tako i za mentalno zdravlje.

3. Ostanite skromni

Smirenost je ključ za rast. Ako ne zadržite otvoren um, ozbiljno ćete ograničiti svoje mogućnosti da naučite ono i ostvarite napredak. Najbolji sportisti veruju u svoje programe obuke, ali takođe stalno traže nove načine za poboljšanje. Isto važi za najbolje misleće i kreativce; oni imaju tendenciju da budu sigurni, ali ne i arogantni, i proveravaju svoje egose na vratima. Znanje se uvek razvija i napreduje – ako želite da se razvijete i unapredite s njim, morate držati otvoren um.

4. Izgradite svoje pleme

Postoji stara izreka da ste prosek pet osoba sa kojima najviše provodite. Ispostavilo se da je to istina. Veliko i rastuće telo bihejvioralnih istraživanja pokazuje da je motivacija (ili nedostatak) zarazna. Jedna studija “Da li je loša fitnesa zarazna? Dokazi od slučajno dodeljenih prijatelja”, otkrila je da do 70 posto vašeg nivoa fitnessa mogu objasniti ljudi sa kojima se trenirate. Druga istraživanja pokazuju da ako radite na mentalnim zadacima sa ljudima koji su interno vođeni i vole ono što rade, verovatnije je da ćete završiti na isti način. Ako se, sa druge strane, okružujete sa ljudima koji imaju negativan stav i usredsređeni su samo na osvajanje trka pacova, postavili ste se za manje ispunjenje iskustva.

5. Uzmite male, dosledne korake za postizanje velikih dobitaka

Navike se nadovezuju na sebe. Ako želite da napravite bilo kakvu značajnu promenu, biće vam pametno to učiniti postepeno i vremenom. U modelu ponašanja Stanfordovog istraživača BJ Fogg-a, da li neko preduzima akciju zavisi i od njihove motivacije i od sposobnosti da završe određeni zadatak. Ako redovno nadmašite stranu sposobnosti jednačine, vi ćete se obeshrabriti i brzo zapaliti. Ali, ako ste postepeno povećali izazov, ono što je bilo teško prošle nedelje danas će izgledati lakše. Stavite drugačije: male i dosledne pobede se vremenom spojile, što je dovelo do velikih dobitaka.

6. Budite minimalistički da budete maksimalistički

Ne možete biti sjajni u svemu. Redovno razmišljajte o onome što vam najviše odgovara i usredsredite svoje napore tamo. Prema riječima istraživača Maio Clinic i stručnjaka za ljudske performanse Michael Joiner: “Moraš biti minimalist da budeš maksimalist; ako želite da budete stvarno dobri, učite i uživajte u jednoj stvari, morate mnogo da kažete ne. “

Izvor: Thrive Global/BIZLife

Foto: Pexels