Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U fudbalu nema krize: Englezi spiskali 1,2 milijarde evra

    Fantastičnih 1,2 milijarde evra je novac koji su engleski fudbalski klubovi potrošili na pojačanja tokom ovog lenjeg prelaznog roka, čime su srušeni svi dosadašnji rekordi.

    Letnji prelazni rok je završen, a ponovo su srušeni mnogi rekordi, a cene fudbalera dovedene su do apsurdnih visina. Dovoljno je reći da transfer prvaka Evrope i Španije Pedra Rodrigueza iz Barcelone u Chelsea od 27 miliona evra nije ušao ni u Top 20 transfera.

    I još jednom je potrošačko ludilo najviše pogodilo engleske klubove koji su postavili novi rekord. Dvadeset klubova Premiershipa je, prema podacima Deloittea, na dovođenje igrača potrošilo ukupno 870 miliona funti (1,178 milijardi evra), čime su nadmašili prošlogodišnji rekord od 835 miliona funti.

    Manchester City je prvi pomerio granice kupovinom Raheema Sterlinga iz Liverpoola za 67 miliona evra, čime je mladi napadač postao najskuplji engleski igrač ikada. City je nadmašio sam sebe plativši Wolfsburgu za Kevina de Bruynea čak 75 miliona evra. Ukupno su potrošili više od 200 miliona evra.

    Njihov gradski rival Manchester United potrošio je 140 miliona evra, a neverovatan last-minute transfer Anthonyja Martiala od 50 miliona evra, podigao je najviše prašine. Liverpool se pridružio rastrošnom dvojcu iz Mančestera sa potrošenih 110 miliona evra, a najzvučnija je kupovina Christiana Bentekea iz Aston Ville za 47 miliona evra. Većina engleskih klubova srušili su barem jedan rekord.

    Nakon Engleza najviše su trošili Italijani, ali upola manje (580 miliona evra). To mogu zahvaliti i vrlo razvijenom sistemu pozajmica i "suvlasništva" dva klubova na jednog igrača, kao i pregovaračkim sposobnostima kojima ishode razne polu-transfere s odgađanjem, kako prelaska tako i plaćanja, kako bi ispunili uslove "Finansijskog fair-playja".

    Juventus je jedini italijanski klub koji se probio u Top 15 dovođenjem Dybale iz Palerma za 34 miliona evra. Puno su trošli i milanski klubovi, oko 90 miliona evra, po 45 i Milan i Inter.

    U Top 15 evropskih transfera su dva nemačka kluba. Bayern s Vidalovim transferom iz Juventusa, a Wolfsburg rekordnom prodajom De Bruynea. "Vukovi" su samo na njemu i Perišiću zaradili više od 90 miliona evra. Nemački klubovi potrošili su oko 400 miliona evra, a pored prvaka i vice-prvaka, najviše je trošio Leverkusen. Ostali su bili vrlo skromni za evropske okvire.

    Nemački klubovi su zbirno jedini uz klubove francuskog prvenstva profitirali u ovom prelaznom roku. Francuzi su "u plusu" čak 95 miliona evra, uprkos tome što je PSG sam potrošio više od tog iznosa. PSG je "pazario" Angela Di Mariu, plativši ga Manchester Unitedu 63 miliona evra.

    Iznenađujuće, najveći španski klubovi nisu imali bombastične transfere, iako su potrošili koliko i Italijani. U Primeri prednjači Valencia koja je potrošila 140 miliona evra na sedam novih fudbalera. Za "šišmišima" sledi i Atletico, koji je je puno trgovao, prodavši igrače za 100, a kupivši za 130 miliona evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE