Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Engleski doručak najjeftiniji u pet godina

    Trošak engleskog doručka je pao na najniži nivo u pet godina, piše Financial Times koji izrađuje "indeks doručka" na osnovu procena Ujedinjenih nacija.

    Indeks pokazuje ponderisani prosek cena šest roba na nivou koji nije viđen još od 2010. godine. Cene mleka pale su za 33 posto u odnosu na proteklu godinu, kafe za 28 posto, dok su Amerikanci pili jeftiniji sok od narandže.

    Dobri usevi u Brazilu i SAD snizili su cenu smrznutog soka od narandže za 10 posto. Lepo vreme i finansijska podrška proizvođačima gurnula je cene šećera na dole za 22 posto.

    Prošle godine cena kafe je zbog teške suše skočila u Brazilu, ali slab brazilski real i izdašne isporuke iz Kolumbije ove godine su doneli pad cene.

    Proizvodnja svinjetine takođe raste, pa cene padaju. Cene pšenice su manje za 23 posto. Proizvodnja je imala koristi od lepog vremena, s obilnom žetvom u Australiji i Francuskoj.

    Situacija je u snažnom kontrastu s početkom 2014, kada je loše vreme uticalo na sirovine kao što su mleko i kafa, što je uzrokovalo rast cena.

    Stoga je ruska zabrana uvoza hrane imala uticaja na svinjetinu i mleko na primer. Ali dobitak potrošačima ide na štetu poljoprivrednika, što nije dobra vest.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE