Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sirija – zemlja sa svojom naftom i bez duga MMF

    Zemlja iz koje trenutno u Srbiji ima možda i najviše "prinudnih" gostiju u vidu izbeglica, danas razorena Sirija, nekada je funkcionisala kao država koja mnogima može da bude primer, u društvenom i ekonomskom smislu.

    Sirija je top-tema svetskih medija, a šta se u toj, po mnogima predivnoj zemlji događa, javnost može samo da nasluti i konstruiše na osnovu medijskih izveštaja. Postoje činjenice koje će većinu čitalaca u najmanju ruku iznenaditi.

    Sirija, službeno "Sirijska Arapska Republika", u kojoj se ratuje već više od četiri godine, danas je devastirana i uništena zemlja.

    A, ne ulazeći u to ko je "kriv", Amerikanci, Rusi, aktuelni režim u Damasku, pobunjenici ili čak Islamisti, činjenica je da će mnogo vode (nažalost, verovatno i krvi) proteći dok se ova zemlja na zapadu Azije ne oporavi od sukoba.

    1. Sirija je oduvek bila otvorena prema društvu i zapadnoj kulturi kao nijedna druga arapska zemlja i jedina je arapska zemlja sa sekularnim ustavom. Islamski zakon je protivustavan.

    2. Pre 2011. Sirija je bila jedina zemlja u regionu bez ratova i unutrašnjih sukoba.

    3. Sirija je jedina zemlja koja je prihvatila iračke izbeglice bez ikakve diskriminacije; političke, verske ili društvene.

    4. Porodica sirijskog predsednika Bašara el Asada pripada alavitima, ogranku šiitskog islama.

    5. Petorica papa je bilo sirijskog porekla. Verska tolerancija je jedinstvena za tu zemlju.

    6. Oko 10 odsto stanovništva Sirije pripada jednoj od mnogih hrišćanskih crkava u zemlji. U ostalim arapskim zemljama hrišćanske populacije ima manje od 1 odsto.

    7. U Siriji žene nisu obavezne da se pokrivaju ni velom, ni burkom, ni čadorom. Sirijske žene u zdravstvu i obrazovanju imaju jednaka prava kao i muškarci.

    8. Sirija je jedina mediteranska zemlja koja je još uvek vlasnik svojih naftnih kompanija, jer vlada te zemlje nije htela da ih privatizuje.

    9. Sirija ima naftne rezerve od 2.500 miliona barela, čija je eksploatacija rezervisana za preduzeća u državnom vlasništvu.

    10. Sirija je jedina arapska zemlja koja ništa ne duguje Međunarodnom monetarnom fondu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE