Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija u zimu ulazi bez gasa?

    Posledice ruske obustave isporuke gasa Ukrajini, mogla bi da oseti i Srbija, imajući u vidu da se u skladištu "Banatski Dvor" nalazi 400 miliona kubika gasa, a potrošnja tokom zime je oko dve milijarde kubika.

    Strahovanja da bi zaustavljanje ruskog gasa Ukrajini moglo da ima posledice i u Srbiji, nisu bezrazložna, jer ukoliko obustava potraje, naša zemlja bi usred zime mogla da ostane bez ovog energenta.

    Generalni direktor Gazproma Alexey Miller rekao je da nisu primili novu uplatu od Ukrajine, a dok se to ne dogodi ventili ostaju "zavrnuti". Odbijanje kupovine ruskog gasa stvara ozbiljan rizik za bezbedan tranzit gasa Evropi, pa i Srbiji, pišu Novosti.

    Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović u sredu je kazala da je uverena da Srbija neće imati problema u snabdevanju gasom zbog blokade Ukrajini. Vlada će voditi računa da osigura snabdevenost gasom. Pripremali smo se ranije, a i sada to radimo. Imamo podzemno skladište gasa, tvrdi Mihajlović.

    >>>>Antić: Nemamo najavu o redukciji ruskog gasa

    Podzemno skladište gasa "Banatski Dvor" kapaciteta je 450 miliona kubika, a do sada je napunjeno oko 400 miliona. Ako bi sada gas bio zaustavljen, Srbija bi mogla da snadbeva sve potrošače iz zaliha u "Banatskom Dvoru" mesec dana.

    Iz "Banatskog Dvora" ovih dana možemo da podmirimo 45 odsto dnevnih potreba za gasom, ali neće biti tako tokom cele zime jer će se potrošnja povećati i do 12.000 kubika za dan, sa sadašnjih 7.000 do 9.000 kubika, kaže Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas.

    Prošle godine smo potrošili dve milijarde kubika gasa, kaže Vuletić, dodajući da ne veruje da će doći do potpune blokade isporuka, jer Ukrajina i Rusija imaju sličan odnos već godinu dana.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE