Bregzit se odlaže za 31. januar

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP Jessica Taylor

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je sinoć da je odlučio da suspenduje razmatranje sporazuma o Bregzitu u Britanskom parlamentu.

Džonson je to odlučio pošto je Parlament odbacio Vladin predlog rokovnika za debatu i dodao da se očekuje odluka EU o eventualnom novom odlaganju Bregzita, prenose agencije.

Vlada je sinoć u Parlamentu Velike Britanije izgubila na glasanju o rokovniku za debatu, zbog čega će Džonsonu biti gotovo nemoguće da izvede zemlju iz Evropske unije 31. oktobra, kako je obećao.

Za Džonsonov predlog rokovnika za debatu o Bregzitu glasalo je 308 poslanika, a protiv 322.

Rokovnik je predviđao da donji dom britanskog parlamenta ima svega tri dana za debatu o zakonu o sprovođenju sporazuma o Bregzitu koji je Džonson postigao s EU.

Ishod glasanja znači da poslanici žele više vremena za razmatranje kompleksnog zakonodavstva.

Britanski parlament je juče izglasao u načelu zakon o sprovođenju sporazuma o Bregzitu. ali je preostajalo da ga poslanici razmotre još jedfnom, u pojedinostima.

“Predsednik Evropskog saveta se konsultuje sa liderima EU o zahtevu koji je podnela Velika Britanija za produženje roka, da bi se njen izlazak iz EU odložio za 31. januar 2020. godine”, objavila je Mina Andrejeva predstavnica za štampu Donalda Tuska na “Tviteru” posle odbijanja britanskih poslanika da ubrzaju razmatranje sporazuma o Bregzitu što je tražila Džonsonova vlada.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP Jessica Taylor