Da li je ono zbog čega FT hvali Srbiju zapravo naš najveći problem?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Čuveni britanski list Fajnenšel tajms objavio je nedavno da je Srbija na čelu liste koja meri obim direktnih stranih investicija u odnosu na veličinu ekonomije, odnosno bruto nacionalnog dohotka. Prvo mesto preuzela je od prošlogodišnjeg lidera Mozambika.

Prema rang listi za 2019. godinu, koju objavljuje specijalizovani servis FT, Srbija je na čelu sa indeksom od 11,92 poena, što je za 1,33 indeksnih poena više u odnosu na prošlu godinu.

Naša zemlja privukla je, kako se navodi, 107 projekata direktnih stranih investicija u 2018, odnosno za 26 više nego 2017., što je rast skoro za trećinu.

 

Vodeće grane auto-industrija, hrana i duvan

Tim povodom FT je ovih dana objavio i tekst u kojem se navodi da obim stranih investicionih projekata u Srbiji kontinuirano raste od 2015. godine, posebno u proizvodnom sektoru. Automobilske komponente, hrana i duvan, tekstil i nekretnine bile su vodeći sektori. Zajedno su činili 54 procenta ukupnih inostranih ulaganja.

Kako se navodi u tekstu, sada Srbija privlači i investitore izvan Evrope. Oni u tekstu izdvajaju talas kineskih investicija. Kineska strana ulaganja, čija je velika većina u proizvodnji, eksponencijalno su porasla od 2014. godine. Prvih sedam meseci ove godine su uložili više nego u celoj 2018. godini.

Iako je podatak o privučenim milijardama stranih direktnih investicija dovoljan da budemo prvi na svetu, domaći ekonomisti smatraju da je najveći problem da se obezbedi dugoročno stabilan rast to što nema dovoljno domaćih investicija.

 

Dva ključna problema

„Rast bruto investicija u osnovne fondove u prvom polugodištu je bio 8,2 odsto, što je bio glavni faktor tražnje u podsticanju rasta bruto-domaćeg proizvoda (BDP), dok je rast finalne potrošnje bio tri odsto. Međutim, investicije u osnovne fondove, koje rastu dinamično, i dalje imaju nedovoljan udeo u BDP-u, manji od 20 odsto, što je znatno manje nego što je potrebno za dugoročan stabilan rast“, rekao je ekonomista Stojan Stamenković, prenosi agencija Beta.

Na predstavljanju novog broja MAT-a koji izdaje Ekonomski institut u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Stamenković je kao drugi problem za održavanje rasta privrede naveo to što su strane direktne investicije u prvom polugodištu ove godine iznosile 1,93 milijarde evra, odnosno više od polovine ukupnih bruto investicija u osnovna sredstva, što znači da su nedovoljne investicije iz domaćih izvora.

Kako je ukazao Stamenković, sve zemlje koje su obezbedile ubrzan privredni rast su imale veći udeo domaćih investicija u BDP-u nego što Srbija sada ima.

Srbija bi, po njegovoj proceni, morala da ima najmanje 25 odsto udela investicija u BDP-u i da dve trećine investicija budu iz domaćih izvora.

„Ako se zna da je visok deo građevinarstva u formiranju bruto dodate vrednosti, uz pad industrijske proizvodnje, može se postaviti i pitanje validnosti strukture ulaganja“, rekao je Stamenković.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay