Dinarski krediti dodatno POJEFTINJUJU?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Ekonomista Đorđe Đukić očekuje da Izvršni odbor Narodne banke Srbije u četvrtak donese odluku o smanjenju referentne kamatne stope koja trenutno iznosi 2,5 odsto, čime bi se, kako kaže, otvorio dodatni prostor za pojeftinjenje dinarskih kredita za privredu i građane.

Đukić smatra da su se, nakon novembarskog pada šestomesečnog belibora sa 3,11 na 2,14 odsto, stekli uslovi i za smanjenje referentne kamatne stope, jer tekuća inflacija iznosi 1,1 odsto i niža je od projektovane, dodajući da takva odluka NBS ne bi ugrozila stabilnost deviznog kursa.

„U prethodnih dvanaest meseci građani su zahvaljući padu belibora bili u poziciji da malo osetnije smanje trošak otplate keš kredita, naročito oni koji su kredite podizali ne pitajući za cenu.“

To je bilo najizraženije kod kredita sa visokim kamatnim stopama za turistička putovanja i kupovinu automobila koji su iznad nivoa dohotka domaćinstva. Sada su ti građani u prilici da se zaduže po nižim kamatnim stopama da bi otplatili skuplje kredite, ističe Đukić za N1.

Kod gotovinskih kredita, koji su u Srbiji već godinama najzastupljeniji, on očekuje tendenciju daljeg pada kamatnih stopa, koje se trenutno kreću u rasponu od 9,86 do 19,50 odsto. Najniža kamatna stopa za refinansirajuće kredite je 9,02 odsto, dok je najviša na nivou od 17,43 odsto.

Đukić naglašava da su banke u Srbiji izuzetno likvidne, dok su međunarodni faktori vezani za ekspanzivnu politiku Evropske centralne banke i njene nekonvencionalne mere monetarne politike koje će biti primenjene u segmentu otkupa aktive na finansijskom tržištu.

„Šestomesečni euribor za koji se vezuju stambeni krediti indeksirani u evrima već nekoliko godina je u negativnoj zoni, a sva predviđanja govore da će se takav trend nastaviti i u narednoj godini“, kaže Đukić.

Belibor (Belgrade Interbank Offered Rate) je referentna kamatna stopa koja se utvrđuje na Panelu banaka, na srpskom međubankarskom tržištu. Računa se kao aritmetička sredina kamatnih stopa po kojima najkvalitetnije srpske banke međusobno nude pozajmice u dinarima.

Izvor: N1

Foto: Pixabay

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena sa * su obavezna.