„Ima li država para za CHF kredite?“: „Imaćemo koliko god bude trebalo“

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Ministar finansija Srbije Siniša Mali najavio je da bi u nedelju, 14. aprila trebalo da bude usaglašena finalna verzija zakona o lakšoj otplati kredita u švajcarskim francima čiji bi predlog Vlada trebalo da usvoji početkom sedmice, a potom da ga Skupština Srbije usvoji po hitnom postupku.

„Molim za još malo strpljenja, razgovori sa bankama i dužnicima se nastavljaju i biće nastavljeni u subotu sa ciljem da se završe u nedelju“, rekao je Mali novinarima.

On je istakao da razgovori o tom zakonu nisu jednostavni, da je u njih uključen veliki broj strana i da još uvek ima mnogo nepoznanica.

Mali, međutim, nije želeo da komentariše informacije koje su se već pojavile u medijima u vezi sa predloženim rešenjem.

„Ne bi bilo odgovorno da komentarišem te informacije jer su razgovori u toku. Ako mogu da izrazim svoj optimizam – na dobrom smo putu, ali ne bih želeo da budem taj koji će na bilo koji način uticati na dalji ishod razgovora“, kazao je ministar.

Večernje novosti su objavile da će zaduženi u švajcarskim francima dobiti otpis od oko 40 odsto glavnice, od čega će 15 odsto finansirati budžet.

Mali je ponovio da je potrebno još dva dana strpljenja i izrazio nadu da će biti usaglašena verzija svih strana, i udruženja gradjana i banaka i države.

Na pitanje novinara da li država ima novca da preuzme na sebe deo duga, kako je najavljeno, Mali je kazao da će biti novca za tu namenu. „Imaćemo novac koliko god bude trebalo. To će biti mnogo manje nego što se priča u medijima“, kazao je Mali.

On je naglasio da će se taj novac naći jer je projekcija u budžetu dobra i objasnio da je u prvom kvartalu ove godine zabeležen rezultat koji je za 35 milijardi dinara bolji od planiranog.

Izvor: Beta

Foto: Beta

Komentari 4

 1. Pingback: Dogovoren leks specijalis za CHF kredite - i koštaće SVE NAS - Bizlife.rs

 2. Pingback: Mali: Vlada u ponedeljak usvaja "leks specijalis" za kredite u francima - Bizlife.rs

 3. Xxx

  Drzava za sve ima para samo za decu, trudnice i porodilje nema …
  Svako svoje neka vrati, bilo je lepo kada su uzimali. Neka to resava sud kao i do sada, a ne mi da vracamo. Odakle te pare ako nisu narodske ….
  Sada pred izbore sve moze, e pa vala dosta je bilo.

 4. Mučenik

  Svaka čast „doktoru“ Malom što se razbacuje parama iz budžeta, konkretnije parama otetih od penzionera da rešavaju probleme ni sa čime izazvanih od strane opljačkanih penzionera. Penzioneri su zaduženi da popravljaju, novčano, promašene inesticije, pogrešno procenjeno kreditiranje, pomagaju bolje od sebe u regionu… Osim para od otetih penzija, budžet je napunjen zaduženjem od dvanaest milijardi evra, te krediti Rusije, Kine i drugih. Ima se može se!