Još jedan igrač u trci za VW, a Nemci ne razmatraju ni prvog

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Kako su spekulacije o potencijalnim novim lokacijama Folksvagenove fabrike na jugoistoku Evrope uzele maha, oglasio se i Andreas Tostman, šef proizvodnje u koncernu VW, govoreći da kompanija u ovom trenutku ne razmatra nove lokacije za pogon vredan 1,5 milijardi evra.

„Pratimo razvoj situacije. Planovi za Tursku trenutno su na čekanju. U ovom trenutku ne tražimo aktivno alternativne lokacije“, kazao je Tostman za Rojters.

Nemci su stopirali plan o izgradnji fabrike u Turskoj početkom meseca, zbog turske vojne ofanzive u Siriji.

To je obradovalo susede na Balkanu koji su u ovoj odluci videli novu šansu. Pored Bugarske, Rumunije i Srbije, sada se u trku za ovu mega investiciju priključila i Hrvatska.

To se nezvanično saznalo nakon sastanka nemačkog ministra privrede Petera Altmajera i ministra ekonomije Hrvatske Darka Horvata.

Ovu vest je prokomentarisao i Mate Rimac, koji je podsetio da su vodeći ljudi Poršea, jedne od članica VW Grupe i vlasnika udela u Rimac Automobilima, te korejskog Hjundaija, učestvovali na junskom sastanku s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrima, na kojem su prezentirane konkretne mere koje Hrvatska treba preduzeti kako bi bila atraktivna upravo za ovakve investicije.

Iako u kratkoj izjavi Tostman nije demantovao da trka i dalje traje, čini se, da ipak od Turske nisu sasvim odustali.

Ministar Altmajer trenutno boravi u Beogradu, gde je dobio „čvrsta uveravanja“ od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će Srbija Folksvagenu ponuditi više nego sve zemlje koje se spominju kao moguće za izgradnju nove fabrike.

I Bugarska i Rumunija imaju svoje „adute“.

Izvor: SEEbiz, BIZLife, Agencije

Foto: Beta/AP