Kakva je budućnost kriptovaluta

PinterestFacebookTwitterShare

Piše: Nikola Korbar,  direktor Centra za ekonomska istraživanja Beograd (CEIB)

 Od pokretanja bitkoina, 9. Januara 2009. godine, mnogo toga se promenilo, od njihove opšte popularnosti, broja korisnika, regulacije, vrednosti i same tehnologije koju koriste.

Bitkoin je i dalje prva kriptovaluta na svetu, ali zbog gubitka tehnološke trke sa ostalim kriptovalutama sve više gubi udeo u ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji kriptovaluta, što i nije začuđujuće. Slanje bitkoina je danas daleko skuplje od onoga što je bilo na početku. Evo primera jedne transakcije od 29.01.2018: na poslatih 45$ u bitkoinima, provizija na transakciju je nešto preko 10$, što čini maltene četvrtinu poslatog iznosa.

Bitkoin je i dalje daleko isplativiji kada je u pitanju slanje velikih iznosa, ali njegov blockchain i dalje podržava 5-7 transakcija u minutu, što je daleko ispod modernog standarda. Sam pojam decentralizacije takođe je pomeren, jer skoro svaki način ubrzavanja rada bitkoinovog sistema zahteva neku vrstu centralizacije kako bi se obezbedio brz rad mreže.

Ako pogledamo kriptovalute novije generacije, Ethereum je napravio revoluciju 2015. godine uz pomoć pametnih ugovora (Smart Contracts) koji se mogu primeniti u bilo kojoj oblasti i daleko ubrzati rad bilo koje institucije koja ga koristi. Doduše, zbog velikog broja novih kriptovaluta i aplikacija koje rade na njegovoj platformi, od njegovog pokretanja do danas došlo je do zagušenja mreže i sada se radi na njenom unapređivanju.

Sada se polako uvodi blockchain treće generacije, a četvrta generacija se polako priprema, tako da možemo očekivati daleko brže, sigurnije i efikasnije kriptovalute u budućnosti. Treća generacija (poput SkyLedger-a) daleko unapređuje upotrebljivost, brzinu i sigurnost svih kriptovaluta koje rade na njoj, a prednosti četvrte generacije ćemo tek videti.

Trenutno najaktuelnija tema u svetu kriptovaluta koja ima veliki uticaj na njihovu upotrebljivost u budućnosti je pravna regulativa. Iako su mnoge države sveta na ovaj ili onaj način dozvolile korišćenje kriptovaluta, najveću zabrinutost je izazvala kompletna anonimnost, jer su pranje novca, utaja poreza i finansiranje raznih nelegalnih aktivnosti postale daleko lakše (određene terorističke grupe su koristile bitkoin da finansiraju svoje članove u Americi i Evropi).

Nakon što je Savet Evrope uveo pravilnik rada za sve menjačnice kriptovaluta, obavezujući ih da moraju da sprovedu KYC proceduru za sve članove (što znači da svi korisnici moraju dokazati svoj identitet), mnoge države u svetu su primenile istu praksu. Ovo je primenjivo na gotovo sve menjačnice, ali ne i na same kriptovalute koje se mogu koristiti anonimno u svakodnevnim transakcijama.

Trendovi budućnosti

1.Veća popularnost i upotrebljivost kriptovaluta – Budući da je broj kriptovaluta u stalnom porastu i da je konkurencija među njima sve veća, možemo očekivati da kriptovalute postanu daleko popularnije u svakodnevnoj upotrebi građana širom sveta.

2.Veći stepen zakonske regulacije – Sve veći broj država uvodi zakonsku regulativu na upotrebu kriptovaluta kako bi se sprečila utaja poreza i sve ostale nelegalne aktivnosti.

3.Tehnološki razvoj kriptovaluta – Kao što svake godine izlazi nova generacija mobilnih telefona koji su daleko brži od prethodne, tako ćemo biti svedoci daljeg razvoja kriptovaluta.

Izvor: BIZLIfe magazin

Komentari 1

  1. Dax1987

    Jedan bitcoin milioner (Erik Finman) nedavno je rekao: „Ukoliko ne postanete milioner u narednih 10 godina, sami ste krivi“. Definitivno je covek u pravu kada kaze to, jer je sigurno da ce u buducnosti biti jos kriptovaluta koje ce premasiti vrednost bitkoina posto se trenutno pojavljuju kriptovalute sa deset puta boljom tehnologijom kao sto su Ripple, Etherum, Stellar… Ja sam gledao da uzmem sto vise jer verujem u blockchain tehnologiju i smatram da ce ovo biti jedna revolucija poput one sa mobilnim telefonima i internetom. Inace, ove kriptovalute mozete kupiti na online menjacnicama. Evo link za jednu:
    https://cex.io/r/0/up115207323/0/