Koncesija za aerodrom vredna 1,5 milijardi evra

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beobuild

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, izjavila je da je koncesija za Aerodrom “Nikola Tesla” veliki uspeh koji će omogućiti da se aerodrom još brže razvija.

Ona je u saopštenju istakla i da će to omogućiti i da Srbija postane čvorište vazdušnog saobraćaja u regionu, dodavši da je koncesija još jedan dokaz stabilnosti i ispravnosti strateškog puta Srbije.

“Velika međunarodna kompanija koja zaključuje ugovor na 25 godina vredan 1,5 milijardi evra, odlučuje se za investiciju samo ako je sigurna da je zemlja politički stabilna i da se ekonomski razvija”, kaže Mihajlović.

Istakla je i da potpuni preokret u vazdušnom saobraćaju koji je napravljen u poslednje četiri godine pokazuje kakve rezultate kao zemlja možemo da ostvarimo kad imamo viziju, energiju i radimo zajedno da ostvarimo naše ciljeve.

“Pre četiri godine imali smo urušenu nacionalnu avio-kompaniju JAT, a danas imamo uspešnu kompaniju Er Srbija koja leti na više od 40 destinacija”, navela je ona, dodaje se u saopštenju.

To pokazuje i profit aerodroma koji je 2012. godine bio 130.000 evra, a u 2017. iznosiće između 28 i 29 miliona evra. U 2013. smo imali 3,54 miliona putnika, a u 2017. godini 5,34 miliona putnika, kazala je Mihajlović.

Naglasila je i da je poslovanje aerodroma važan signal svima koji razmišljaju o ulaganju u Srbiju, ali i putokaz drugim državnim kompanijama kakve rezultate mogu da ostvare ako rade odgovorno i sa jasnom vizijom.

Francuska korporacija Vansi erports (Vinci Airports) dala je najbolju ponudu za koncesiju na 25 godina za aerodrom “Nikola Tesla” u Beogradu, saopštila je ranije premijerka Ana Brnabić.

Ona je rekla novinarima da je planirano da prihodi od koncesije i investicija u narednih 25 godina budu 1,5 milijardi evra, a da se posle 25 godina aerodrom vraća u vlasništvo Srbije.

Brnabićeva je rekla da je firma Vansi dala najbolju ponudu po sva tri kriterijuma finansijskom, tehničkom i pravnom i da ta francuska firma već upravlja ss osam aerodroma u svetu.

Izvor: Beta

Foto: Beobuild