„Lako je reći da MINIMALAC bude 37.000 dinara…“

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Ideja Vlade Srbije je da minimalna cena rada za sledeću godinu bude veća od realnog rasta BDP i rasta cena, ali da pri tome treba imati u vidu i koliko bi to moglo da košta državu i poslodavce, izjavio je ministar za rad Zoran Đorđević.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijala pitanja je, posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta (SES), rekao da Vlada ne može da garantuje u kom će roku „minimalac“ dostići vrednost minimalne korpe namirnica.

„Mislim da ima prostora da se postigne kompromis oko visine minimalne cene rada između sindikata, Vlade Srbije i poslodavaca“, rekao je Đorđević, ali nije želeo da govori o konkretnom iznosu.

Dodao je da „sve zavisi od rezultata koje postigne privreda, ali da će joj zamajac dati ulaganja u infrastrukturu“.

„Lako je reći da minimalna cena rada treba da bude 36.000 37.000 dinara, ali treba videti koliko to košta državu i da li bi privreda dugoročno zbog toga imala probleme“, rekao je Đorđević.

„Mislim da bi za dve godine minimalna cena rada mogla da dostigne vrednost minimalne korpe namirnica, ali ne postoje garancije imajući u vidu neizvesnosti u kretanje svetske ekonomije“, rekao je Đorđević.

Izvor: Beta

Foto: Beta

Komentari 1

  1. falkon

    A otkud vam ideja za minimalac??? Ako svaki poslodavac izmiruje obaveze prema državi, plaća porez na ukupnu vrednost plate, tim bolje za budžet. Nego vi morate omogućiti svojim partnerima – Lopovima da nam i duše uzimaju. Nećete ni vi živeti 200 godina…