Lončar tvrdi: NISMO u problemu zbog odlaska zdravstvenih radnika

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Srbija nema problem zbog odlaska medicinskog kadra na rad u inostranstvo, tvrdi ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

„Rađena je analiza koji su razlozi zašto lekari odlaze u inostranstvu i na prvom mestu nije bila plata već uslovi rada i mogućnost usavršavanja“, rekao je Lončar.

On je rekao da pojedine zemlje imaju otvorene konkurse za lekare i medicinske sestre na koje se niko ne javlja. „To se u Srbiji ne dešava, još uvek se na raspisan konkurs i za lekare i za sestre javi više ljudi“, naveo je Lončar.

On je rekao i da se u pojedinim zemljama obustavljaju programi zbog odlaska lekara i sestara.

„Nije mi drago zbog toga, jer negde će morati da odu ti pacijenti, ako nisu mogli tu da dobiju uslugu. Neki će završiti u Srbiji što će opteretiti naš sistem“, izjavio je Lončar.

Vlada Srbije dala je saglasnost za zapošljavanje 100 najboljih diplomaca Medicinskog fakulteta i 400 najuspešnijih diplomaca srednjih medicinskih škola u zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

Ministar je rekao da će u junu još jedna grupa najboljih diplomaca dobiti ugovore o zaposlenju i da je za poslednjih godinu i po dana zaposleno blizu 300 najboljih diplomaca. Oni su, osim posla, dobili i specijalizaciju koju žele i doktorske studije.

On je podsetio da je u prethodnom periodu zaposleno 13.000 zdravstvenih radnika i da su dali 8.000 specijalizacija.

Izvor: Politika, N1

Foto: Pixabay

Komentari 3

  1. Tina

    Teško da današnja deca veruju u bajke, prerasli su to..

  2. Katja

    Vi na čelu niste u problemu jer imate mogucnosti da se lečite privatno i u inostranstvu.

  3. Nena

    Samo mi nije jasno ko ce te pacijente da posalje kod doktoranata i specijalista, kada u primarnoj zdravstvenoj zastiti nema ko da radi. Ko ode u penziju na bolovanje ili u inostranstvo na njegovo mesto niko drugi ne moze da se zaposli.