Medvedev u Srbiji: SARADNJA, od poljoprivrede do gasovoda

PinterestFacebookTwitterShare

Premijer Ruske Federacije Dmitrij Medvedev boravio je u Srbiji povodom obeležavanja 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Tokom posete se obratio i pred poslanicima Skupštine Srbije, gde se osvrnuo na na ekonomsku saradnju dve države.

Medvedev je istakao saradnju Rusije i Srbije u oblasti poljoprivrede, železnice, ali i u gradnji gasovoda.

„Naši narodi žele da budu u kontaktu, oko 70.000 ruskih turista dolazi u Srbiju, kod nas dolazi oko 60.000 Srba. Mi ćemo danas preneti srpskoj strani stranicu Miroslavljevog jevanđelja, a povratićemo slike ruskog umetnika“, rekao je Medvedev.

Medvedev se zahvalio Srbiji na principijelnom stavu da se ne priključi sankcijama Rusiji, što će ta zemlja ceniti i pamtiti.

„Kad smo ušli u konflikt sa EU imali smo razmenu više od 407 milijardi evra, a sada se on smanjio dva puta“, rekao je Medvedev.

„Srbija je naš stabilan partner kada je energetika u pitanju“, naglasio je Medevedev ipomenuo i rad Naftne industrije Srbije, te uticaj te kompanije na ekonomiju naše zemlje.

Medvedev se osvrnuo da je u razgovoru sa premijerkom Anom Brnabić pričao o realizaciji projekta „Turski tok“.

Medvedev se napomenuo i da će Rusija učestvovati u modernizaciji železnice Srbije. Prema njegovim rečima, aktivno će učestvovati u obnovi pruge Beograd-Bar.

On je najavio da će 25. oktobra u Moskvi biti premijerka Srbije kako bi se potpisao Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, koja funkcioniše na ravnopravnim osnovama, ostvarujući pragmatične interese članica.

Govoreći o Evropskoj uniji, premijer Rusije je rekao da ne treba zemljama nametati izbor između Istoka i Zapada, već im prepustiti da postupaju u skladu sa svojim sopstvenim interesima.


Vlade Srbije i Rusije razmenile su više sporazuma, među kojima je i sporazum o vraćanju Srbiji lista Miroslavljevog jevanđelja, koje je u vlasništvu Rusije.

Ministri i predstavnici dve vlade raznenili su i sporazum o osnivanje kulturno informativnih cenatara, o modernizaciji železničke pruge ka Crnoj Gori, kao i sporazum o odobrenju državnog izvoznog kredita Srbiji.

Razmenjeni su i sporazumi u oblasti prosvete, zaštite bilja, privrede i inovacija, među kojima je i sporazum o izgradnji centra za nuklearnu nauku, tehnologije i inovacija.

Razmenjen je i ugovor o saradnji carina dve zemlje.

Izvor: B92, N1