Na jugu „pripremaju“ migrante za posao

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Kako bi lakše pronašli posao, Narodni univerzitet u Vranju započeo je obuku za osam migranata iz Prihvatnog centra u Vranju za zanimanje negovatelja i za rad na računaru, a od ponedeljka će za još njih osmoro početi i obuka za frizere.

Takođe, u Prihvatnom centru u Bujanovcu, počela je obuka migrantkinja za krojenje i šivenje i ručnu izradu nakita. Narodni univerzitet ove obuke realizuje u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) i nevladinom organizacijom Caritas Luxemburg.

Cilj projektne aktivnosti i obuke je pružanje pomoći izbeglicama, migrantima i ranjivoj lokalnoj populaciji u pogledu sticanja neformalnog obrazovanja i dobijanja akreditovanog sertifikata, čime bi se poboljšao njihov položaj i pružila se mogućnost u pronalaženju posla u oblasti obuhvaćene obukom, pojašnjava Gordana Dimitrijević, direktorka Narodnog univerziteta.

Ona dodaje i da će se, prema dogovoru Narodnog univerziteta i ovih organizacija, svakog meseca formirati nove grupe za različita zanimanja, a planirano je da se obuke realizuju do kraja ove, ali i tokom naredne godine.

Izvor: Južne vesti

Foto: Beta/AP