Najmlađi suši šef je žena

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Istorijski gledano, ženama je bilo zabranjeno da postanu suši šefovi (glavni kuvari za suši). Zašto? Vladao je mit da ženski mesečni ciklus, pošto utiče na temperaturu tela i čulo mirisa, ometa žene da pravilno pripremaju ribu.

Zato uvek postoji neko prvi! Oona Tempest nije tipičan suši šef (glavni kuvar). Kao dvadesetpetogodišnjakinja i glavni kuvar u restoranu „Sushi Bae“ na Menhetnu, ona je jedan od najmlađih glavnih kuvara u Njujorku – i jedna od retkih žena na ovom poslu gde dominiraju muškarci.

Njen put u karijeri i stremljenje ka samom vrhu nije bio nimalo lak. U profesiji koja je dug vremenski period bila rezervisana samo i isključivo za muškarce, ova uspešna mlada žena je uspela, i samim tim srušila sve rodne stereotipe.


Tempest je posvetila čitav svoj život pravljenju sušija. Uz puno truda, odricanja, strpljenja, rada i žrtve, dovela je do perfekcionizma svoja umeća i veštine. I, što je najvažnije, predstavila se u najboljem svetu pravog umetnika-majstora.

Suši posmatra kao jednu vrstu umetnosti, jer to i jeste, i u tome uživa. Istovremeno, voli da čini ljude srećnima. Ova profesija joj pomaže da ostvari obe ambicije. Iako je teško i naporno, kada ode kući oseća se zadovoljno i ispunjeno. Uradila je veliku stvar, srećna je, i to i zaslužuje.

Pozdravljamo sve koji preduzimaju ovakve inicijative, ruše stereotipe i trude se da postave visoke kriterijume i uzore za buduće generacije.

Izvor: BIZLife/Strani mediji

Foto: Pixabay

Piše: M. P.

Komentari 1

  1. radoznali

    Imam nekoliko pitanja i komentara koja se odnose na ovu vest. Možda je nevažna, ali ja mislim da nije.
    Mislim da je sročena senzacinalistički, sa stanovišta američkog sistema vrednosti, odnosno nipodaštavanja svih vrednosti koje su dovele do toga da Tepmpest može da napravi suši.
    Nije mi jasna konstatacija da Tempest „čitav život“ posvetila pravljenju sušija sa svojih 25 godina? Šta je radila do 25. godine? Za šta se školovala, ako je uopšte završila ikakvu školu i šta joj je kvalifikacija. Zašto se nebavi svojim zanimanjem? Da li to znači, što nam ovim tekstom poručujete, da uopšte nije bitno za šta se školujete. Vas bih zamolio da više ne objavljujete ovakve „baljezgarije“. Mislim da to nisu Vaše teme. Ako shvatim da jesu, više vas neću pratiti.