NAUKA POTVRDILA: Vaš pas zna šta mu govorite

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: pixabay

Sledeći put kada budete želeli da pohvalite svog psa govorite mu poznate reči i reči hvale, posebno ih naglašavajući. To je zaključak nove studije koja je otkrila da i reči i ton kojim ih izgovarate imaju značaja kada su upućeni psu.

Istraživači su pročavali 13 obučenih pasa u Mađarskoj. Psi su analizirani pod funkcionalnim MRI mašinama koje su pratile protok krvi u njihovom mozgu. Puštani su im snimci njihovih trenera kako izgovaraju određene reči različitim tonovima. Psi su čuli reči hvale koje su izrečene prijatnim i neutralnim tonovima, zatim neutralne reči rečene prijatnim, pohvalnim tonom i neutralne reči izgovorene neutralnim tonom.

Naučnici su ustanovili da su reči hvale izgovorene pohvalnim tonom u percepciji mozga psa bile poput nagrade. Drugim rečima, ukoliko kažete nebitne reči pohvalnim tonom, nećete biti registrovano kao da ste rekli značajnu rečenicu na pohvalan način, navedeno je u ovom istraživanju.

Za psa lepa reč može imati isti efekat kao da ste mu dali nagradu, ali da biste to zaista ostvarili vaše reči i ton moraju biti usklađeni. Nauka je pokazala da psi znaju da protumače šta želite da im poručite, objavio je Fox news.

Psi koriste levu hemisferu da procesuiraju reči koje znaju, a desnu da procesuiraju intonaciju, poput ljudi. Nauka takođe potvrđuje da psi mogu da razlikuju i do 1.000 reči. Ipak, oni i dalje nisu u stanju da isprate punu rečenicu tako da se za sada moramo fokusirati na određene reči i ton.

Izvor: BIZLife

Foto: pixabay

Piše: D.G.