Nemački lider u auto-industriji stiže u Pančevo

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Nemačka kompanija ZF do kraja juna bi trebalo da počne izgradnju fabrike za proizvodnju komponenti za auto-industriju na području nedavno izgrađene Severne industrijske zone u Pančevu.

Ova investicija obezbediće posao za više od hiljadu ljudi. To je ujedno i dokaz da Pančevo nije grad koji investitori zaobilaze, kaže gradonačelnik Saša Pavlov.

„Ovo je drugi strani investitor u zadnja četiri meseca. Posle austrijskog Egstona stiže i nemačka kompanija ZF koja je lider u auto-industriji. Mi smo dali podsticaje lokalnog karaktera ovom preduzeću u želji da ga privučemo“, kaže Pavlov.

Lokalni podsticaj odnosi se na otuđenje gradskog građevinskog zemljišta površine 10,8 hektara bez naknade. To je jedan od razloga što je ova multinacionalna kompanija sa 230 proizvodnih lokacija u 40 država i 137 hiljada zaposlenih izabrala Pančevo za grad gde će podići fabriku.

„Izgradnja bi trajala između šest i osam meseci. S obzirom na to da već imaju ugovorene poslove za proizvode koje bi pravili u Pančevu, njihov plan je da već početkom drugog kvartala iduće godine započnu proizvodnju“, dodaje Pavlov.

Budući radnici moraće da prođu obuku koja će biti u nekom od 230 proizvodnih pogona ove kompanije.

„Nama je cilj da zaposlimo što veći broj ljudi. Ovakva jedna investicija je jako bitna jer će u prvoj fazi sledeće godine već biti zaposleno 180 ljudi, posle sledeće godine 360, pa 540. Ukupno oko 2.000 ljudi“, kaže Milenko Čučković, član Gradskog veća zadužen za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku.

Ovo je šansa i za učenike mašinske i elektrotehničke škole u Pančevu da po završetku školovanja lakše dođu do posla, smatra Čučković.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay