Nemačkoj ni uvoz radnika ne pokriva manjak

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

U Nemačkoj se dodatno povećala potreba za kvalifikovanim radnicima u tzv. prirodno-tehničkim zanimanjima, a nedostatak radnika u području prirodnih nauka i tehnologije dostigao je novi rekord, objavio je Institut za nemačku privredu iz Kelna (IW).

„Nemačkim poduzećima je u oktobru nedostajalo 337.900 radnika u područjima matematike, informatike, prirodnih nauka i tehnike, što je rekord i porast od šest posto u poređenju sa istim mesecom 2017. godine“, proizlazi iz studije IW.

Stručnjaci se slažu da drastičan manjak neće biti moguće pokriti isključivo uvozom radne snage, nego je potrebno ulaganje dodatnih napora u obrazovne programe.

„Mi šanse koje pruža digitalizacije možemo iskoristiti samo ako naš obrazovni sustav djecu bude pripremao za tržište rada budućnosti“, stoji u saopštenju Saveza nemačkih poslodavaca (BDA) u prvoj reakciji na najnoviju studiju.

U Nemačkoj je ukupno u novembru bilo nepopunjeno 1,24 miliona radnih mesta, što je najviše ikad zabeležen broj slobodnih poslova u najjačoj evropksoj ekonomiji.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay