Nove NEMAČKE investicije: Posao za 1.100 radnika, plata 1.700 evra

PinterestFacebookTwitterShare

Nemačke kompanije Brose i MTU otvoriće svoje pogone u Srbiji, a tim povodom su potpisani ugovori sa predstavnicima Srbije. Vrednost investicija 300 miliona evra.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će u fabrici auto-delova koju će nemačka kompanija Brose otvorila u Pančevu, biti zaposleno 1.100 ljudi, te da će prosečna neto plata biti 1.700 evra.

„Potpisali smo ugovor sa kompanijom Brose i oni u Pančevu otvaraju fabriku elektromotora i zaposliće 1.100 ljudi, od toga 460 visokoobrazovanih. To znači posao i život ne samo za Pančevo, već i ta ceo južni Banat, za Kovačicu, Vladimirovce“, rekao je Vučić nakon potpisivanja sporazuma u oblasti privrede i obrazovanja sa nemačkim kompanijama Brose i MTU.

Dodao je da će prosečna plata u Broseu biti 2.700 evra bruto, odnosno 1.700 evra neto.

Saopštio je i da je sa kompanijom MTU u Novoj Pazovi, koja se bavi popravljanjem i održavanjem motora za avione, potpisan ugovor o dualnom obrazovanju.

„Kada smo krenuli u priču o dualnom obrazovanju svi su nas kritikovali i pričali da su to gluposti. Ali da biste procenili da li motor može da izdrži let neophodno je tri godine školovanja“, rekao je Vučić.

Vučić je naveo da je vrednost te dve investicije ukupno oko 300 miliona evra, što je ogromna korist za celu državu.

Rekao je da je Srbija po prosečnim platama prestigla Bugarsku i Bosnu i Hercegovinu, te da će uskoro prestići i Crnu Goru.

„Ljudi koji budu u Srbiji radili u MTU i u Broseu živeće bolje nego u Nemačkoj. Kada budu imali ovakvu platu onda neće biti potrebe da odlaze u drugu zemlju“, rekao je Vučić.

Ocenio je da je ljudima u Pančevu „upala kašika u med“, i da će uskoro kvadrat stana u tom gardu biti tri puta skuplji nego u Beogradu.

Govoreći o kompaniji Folksvagen, rekao je da je „ispričao sve što je imao na tu temu i da takve kompanije nisu „mala deca koje treba voditi“.

Vučić je kazao da je Srbija ponudila više nego sve zemlje koje se spominju kao moguće za izgradnju nove fabrike Folksavagena. „Sve što one ponude, mi ćemo mnogo više“, rekao je Vučić.

Nemački ministar ekonomije Peter Altmajer, koji je u Srbiju došao sa delegacijom nemačkih provrednika, kazao je da se saradnja Nemačke i Srbija pokrenula i narasla, te da Nemačka preduzeća imaju oko 60.000 radnih mesta u Srbiji.

Navodi da se trgovinska razmena između dve zemlje povećala, ali dodaje – ima još potencijala. „Razgovarali smo o tome kako da se nemačka preduzeća spoje sa srpskim preduzećima“, zaključio je Altmajer.

Izvor: Beta, RTS