X
  • English
X

Некатегоризовано

Od zavarivača do pica majstora: Kragujevac vapi za radnicima

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Među najtraženijim zanatlijama u Kragujevcu su bravar-zavarivač, stolar, šivač, tapetar i pekar-pica majstor. Prema podacima Informatora „Zanat u rukama“, na listi najtraženijih zanata su i monter suve gradnje, armirač, tesar i farbar-lakirer.

Mašinska industrija u Kragujevcu najviše potražuje bravare-zavarivače, koji su i najbolje plaćeni. Plata početnika u ovom zanimanju je 30.000 do 35.000, dok iskusni i vrsni zavarivači mogu dostići i zaradu od 100.000 dinara. Minimalna početna plata za montere suve gradnje i šivače iznosi 25.000 dinara.

„Ovo je lista zanimanja koje poslodavci traže, ali su, s druge strane i takva da osobe bez i sa najnižim kvalifikacijama mogu da se obuče i zaposle u relativno kratko vremenskom periodu“, naveli su u Razvojnom biznis centru (RBC).

Na evidenciji filijale NSZ u Kragujevcu od ukupnog broja nezaposlenih, oko 4.800 osoba je bez ikakve kvalifikacije (I stepen) ili sa niskim kvalifikacijama (II stepen). Više od polovine su žene, a mladi od 15 do 30 godina čine oko 14 odsto.

Informator je nastao u okviru projekta „Lokalna partnerstva za zapošljavanje ranjivih grupa“ koji sprovodi RBC u partnerstvu sa gradom Kragujevcem i uz podršku Vlade Švajcarske.

Povezane vesti

Izvor: B92, Beta

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. Šumadija

    Prethodno su sve radnike rasterali sa katastrofalnim uslovima. Poslovna kultura u unutrašnosti Srbije je dovela priverdu gde jeste sada. Radnici nemaju nikakva prava.