Otvaramo dva ekonomska poglavlja u pregovorima sa EU

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

EU donela je danas i formalno odluku o otvaranju poglavlja 6 i 30 u pregovorima sa Srbijom. Estonija, kao zemlja predsedavajuća EU, zakazala je međuvladinu konferenciju na kojoj će biti otvorena nova poglavlja, za ponedeljak, 11. decembar, u Briselu. Na konferenciji će uz delegaciju Srbije i Evropske komisije, učestvovati i predstavnici svih zemalja članica EU.

Ambasadori zemalja članica na sastanku u Briselu usvojili su zajedničku pregovaračku poziciju EU, o kojoj je dogovor postignut prethodno na nivou radne grupe, čime je praktično učinjen i poslednji korak u proceduri za otvaranje poglavlja 6 o kompanijskom pravu i 30 o ekonomskim odnosima sa inostranstvom.

Estonija, kao zemlja predsedavajuća EU, zakazala je međuvladinu konferenciju na kojoj će biti otvorena nova poglavlja za ponedeljak, 11. decembar, u Briselu, gde se tog dana održava sastanak Saveta ministara EU. Na konferenciji će uz delegaciju Srbije i Evropske komisije, učestvovati i predstavnici svih zemalja članica EU.

Zaključno sa poglavljima 6 i 30, Srbija će u pregovorima o članstvu u EU od ponedeljka imati 12 otvorenih poglavlja od ukupno 35, od čega su dva poglavlja već preliminarno zatvorena.

Srbija je u Brisel dostavila i pregovaračke pozicije za poglavlja 33 o budžetskim i finansijskim odrednicama, poglavlje 13 o ribarstvu i 9 o finansijskim uslugama, ali o otvaranju ovih poglavlja još nije postignuta saglasnost između zemalja članica.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay