Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    5 trikova za testeninu tokom RADNE NEDELJE u koje se dijetetičari kunu

    Ima toliko mogućnosti za pripremanje testenine! Pasta sa ovim ili onim sosom – to je savršen obrok. Odlična je za svako raspoloženje, bez obzira na to da li ste tužni i treba vam nešto da vas oraspoloži ili ste srećni i spremni da slavite. Na stranu komplikovana jela kao što je lazanja, pasta je skoro uvek laka za pripremu (čak i nekoliko recepata može da se iskombinuje). Može da se napravi na stotine raznih načina, što znači da je bukvalno nemoguće da vam dosadi.

    Možda ćete pomisliti da nije zdravo unositi toliko ugljenih hidrata. Međutim, ugljeni hidrati uopšte nisu loši (naprotiv, jedan su od glavnih izvora energije) i prava testenina svakako može da bude zdrav obrok, pod uslovom da znate kako da je pripremite.

    Dijetetičari vole ovo klasično jelo koje pruža utehu isto i tačno znaju kako da ga pretvore u balansiran obrok. U nastavku su dati njihovi saveti, od dodavanja velike količine povrća do izbora pravog oblika testenine. Pomoći će vam da napravite testeninu za večeru tokom radne nedelje koja je dobra za vas:

    1. Sami napravite sos

    Napravite sos sami! Čak i ako su vam kulinarske veštine ograničene, lako je napraviti marinara sos od jedne konzerve paradajza i kombinacije maslinovog ulja, belog luka, začina i vina. Ako nemate vremena, postoje zdravije varijante sa malo natrijuma i bez dodatog šećera koje mogu da se kupe u prodavnici. Malo su skuplje, tako da je ipak najbolje da sami napravite sos. Ovaj recept Marte Stjuart za marinara sos sa tri sastojka je odlična polazna tačka.

    Sastojci

    • 1 konzerva celog oljuštenog paradajza
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 4 čena belog luka, izgnječenog
    • so i biber

    Uputstva

    U blenderu napravite pire od paradajza. U tiganju sa ravnim stranama dobro zagrejte maslinovo ulje. Dodajte beli luk i kuvajte dok ne zamiriše, oko 30 sekundi. Dodajte paradajz pire i začinite. Ostavite da proključa i mešajte dok se ne zgusne, oko 15 minuta.

    2. Manji oblici testenine čine da porcija izgleda veća, a zapravo nije

    Ejmi Gorin, dijetetičarka i vlasnica portala Amy Gorin Nutrition, predlaže najnoviji trik za zdravu testeninu, a to su manji oblici testenine, kao što su pužići ili šrafčići, jer deluje da je porcija veća. „U jednoj porciji imate više komadića testenine u odnosu na veću testeninu, kao što je rigatoni“, kaže ona. To vam pomaže kod kontrole porcija, pošto imate osećaj da vam je pun tanjir.

    3. Kad je u pitanju povrće, ne postoje ograničenja

    Nepisano je pravilo da svaki put kad pravite testeninu, dodate barem tri porcije povrća. Zato često višak povrća pomešajte u blenderu i dodajte u sos. Probajte da u blender stavite šargarepu i beli luk i potom dodate u marinara sos ili u bolonjeze ubacite gomilu iseckanih pečurki.

    4. Ne zaboravite proteine!

    Činija testenine i mnogo povrća je odličan početak, ali treba da dodate i proteine da biste zaista bili siti. „Vašem organizmu je potrebno više vremena da svari proteine [nego ugljene hidrate, glavni makronutrijent u testenini i povrću], tako da će proteini pomoći da duže ostanete siti“, objašnjava Gorin.

    Izvori proteina koje ćete dodati su stvar vašeg izbora. Sos sa mesom je klasičan izbor, ali marinara sosu možete dodati i sočivo ako želite da sos bude bez mesa, a bogat proteinima.

    5. Probajte alternativne testenine

    Nekada je jedina alternativa testenini od belog brašna bila ona od pšenice sa celim zrnom. Ako je volite, odlično, ali jači ukus i tvrđa tekstura ne prijaju svima. Srećom, tržište je sada mnogo bogatije najrazličitijim vrstama testenine. Danas u skoro svakom supermarketu možete da izaberete bilo šta, od testenine sa sočivom koja je bogata vlaknima, do testenine sa leblebijom koja je puna proteina.

    Izborom ovakvih vrsta testenine na jednostavan način obroku dodajete proteine, vlakna i druge hranljive materije. I još nešto: pošto se njihovi ukusi i teksture toliko razlikuju od standardne testenine od pšenice sa celim zrnom, jako je zanimljivo da ih isprobate. Moja preporuka: probajte po jednu različitu vrstu svake nedelje dok ne nađete onu koja vam se najviše sviđa.

    Naravno, ako više volite da se držite klasične testenine od belog brašna, slobodno je koristite. Ima mnogo drugih načina da obrok učinite zdravijim.

    Izvor: BIZLife/Self.com

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE